Lammstek grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Så lagas lammstek >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Lammstek grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 146

Kcal / portion: 255

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2042 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 24%

Fett: 5%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 175 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så lagas lammstek > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om kött > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 20 min )

  1. Sätt ugnen till 175°C.
  2. Skala och hacka vitlök. Hacka timjan och rosmarin om färsk.
  3. Blanda timjan, rosmarin, vitlök, salt och peppar med olivolja och gnid in på köttet. Lägg steken i en ugnsfast form. Stick en kötttermometer i köttets tjockaste del.
  4. Sätt in köttet i ugnen. Tidsåtgång cirka 30 minuter per kilo kött. Lammsteken är klar när innetemperaturen i köttet visar 55-65°C, beroende på om man vill ha den blodig eller rosa. Rekommendation cirka 63°C. För helt genomstek ca 70°C.
  5. Kött bör vila efter tillagning. Köttet blir bättre och blodar mindre. En stek bör vila i cirka 20 minuter.

Kockens kommentar

En stek som ugnslagas tappar cirka 20% i vikt.
Normal portionsvikt enligt Livsmedelverkets rekommendationer är 125 gram, vilket ger 6 portioner per kilo råvara.

Serveras stek äter man ofta större portioner och därför bör beräknad portionsmängd sättas till 150 gram, dvs ca 5 portioner per kilo råvara (8 portioner för 1,5 kg råvara).

Överblivet kött fungerar utmärkt som restmat kommande dagar.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. I Sverige betecknar "rött" och "rosa" kötts stekgrad, även när köttet har anna färg. Läs mer > Om innertemperaturer. "Rött kött" = nöt-/kalv-, får/-lamm- och viltkött. "Vitt kött" = fågel och fisk. Läs mer > Om kött.

Passar till

Klyftpotatis

Vitlökspotatis i ugn

Rödvinssås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem