Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så fräser man >

 

 

Om osötad pajdeg >

 

 

Om smördegar >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Steak and kidney pie, klassisk engelsk kött- och njurpaj

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 1033

GBR (GI) / port: 6

Recept: 4132 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 10%

Kolhydrater: 11%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 623 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så fräser man > Äts ej

Om osötad pajdeg > Äts ej

Om smördegar > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim 30 min )

Se film, klicka på "Eat it or starve" under bilden ovan.

  1. Ansa njure, ta bort hinna och vitt njurfett (läs mer > Om njure). Putsa kött. Skär njure och kött i bitar. Skala och skiva lök. 
  2. Bryn: Hetta upp olja i stekpanna och bryn köttet runt om (i omgångar). Lägg åt sidan. Bryn även njuren runt om. Lägg åt sidan.
  3. Fräs löken 3-4 minuter på medel värme utan att bränna.
  4. Koka: Lägg tillbaka allt i stor stekpanna eller i stekkastrull. Pudra över mjöl och tillsätt buljong. Rör om ordentligt och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda på svag värme i 1½ timme utan lock. Tillsätt mer vätska vid behov så att det inte kokar torrt.
  5. Ta av från värmen. Smaka av med salt, peppar och worcestershiresås. Låt kallna helt.
  6. Förvärm ugnen på 220°C.
  7. Pajdeg: Blanda till önskad pajdeg (se alternativ enligt nedan). Kavla ut 2/3-del av degen 5 millimeter tjock och större än den form som används. Kläd in formen inklusive kanter med deg. Skär bort överflödig deg från kanten. Förgrädda degen för fastare deg. Låt kallna.
  8. Ett alternativ är att hälla köttet i formen och bara täcka med ett pajlock. Därvid kan degen vara en smördeg.
  9. Paj: Kavla ut pajdegslock. Häll köttet i formen. Täck med pajdeg. Vispa upp ägg och pensla locket.
  10. Grädda till fin gyllenbrun pajskorpa i 30-45 minuter beroende på hur hög pajen är.

Kockens kommentar

Steak and kidney pie är klassisk engelsk kött- och njurpaj. Betraktas som nationalrätt i Storbritannien. Pajen innehåller traditionellt en fyllning av kokt nötkött och njure av lamm eller gris som tärnats och kokats i brun sås ofta smaksatt med stout eller ale samt worcestershiresås. Svamp och bacon ingår ibland. Läs mer > Om njure.

Alternativ

Klassisk svensk pajdeg

Proffsets krispiga pajskal

Pate brisée, fransk pajdeg

Glutenfri pajdeg

Hökarepanna i smördegspaket

Flamberad kalvnjure i madeirasås

Bräserad kalvnjure i rödvinssås

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem