Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bakelser: 16

Så vispas grädde >

 

 

Om bakelser >

 

 

Om formkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Nationaldagsbakelsen, Sverigebakelsen

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 358

Kcal / portion: 247

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3947 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 27%

Kolhydrater: 22%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 69 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så vispas grädde > Äts ej

Om bakelser > Äts ej

Om formkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Förvärm ugnen på 175°C.
  2. Formkaka: Riv (kall) mandelmassa. Blanda med mjukt smör lite i taget. Vänd sist ner mandelmjöl så att massan går ihop. Degen skall inte överarbetas (läs mer > Om formkakor).
  3. Fetta in mörmått (formar). Fördela ut smeten i formarna med fingrarna. Fyll till 2/3-del. Ställ formarna på ugnsgaller.
  4. Grädda mitt i ugnen tills gyllene, cirka 15 min. Låt svalna innan de lossas.
  5. Fyllning: Vispa grädden fast (läs mer > Så vispas grädde). Fördela vaniljkräm först, sedan grädde på bottnarna.
  6. Rosta mandelflarn i torr stekpanna på medel värme tills de fått lite färg.
  7. Garnera: Dekorera med halverad jordgubbar, rostad mandel och citronmelissblad. Sikta florsocker över.

Kockens kommentar

Svenska flaggans dag blev nationaldag 1983. Året därpå utlyste Arla en tävling för att skapa Sverige­kakan. Det vinnande bidraget är en boll som består av en sockerkaksbotten, vaniljkräm, kolakräm, kolagrädde och vit choklad. God, men kakan vann inte folket nationella tycke. Kan avnjutas på Rammefors konditori och café. 1994 utlyste Fruktrådet en tävling för unga konditorer. Vinnare blev Helena Bergmark på Café Gateau i Stockholm, vilket redovisas här. Läs mer > Om bakelser.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem