Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

 

Kockskolan:

 

Så stuvar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Fonds d´artichauts gratines, fyllda gratinerade kronärtskocksbottnar (förrätt)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 75

Kcal / portion: 126

GBR (GI) / port: 4

Recept: 754 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 3%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 5%

Portionsvikt: 168 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Så stuvar man > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning

Se film, klicka på Jacques Quintana under bilden.

  1. Ansa, ta ut och gröp ur bottnarna, som bör vara stora. Hur man gör framgår på > Kronärtskocka (klicka på ingrediensen). Där finns också film på tillvägagångssättet.
  2. Förkoka bottnarna 10 minuter i citronvatten (se sida > Kronärtskocka). Ta ur och låt rinna av. Jämna eventuellt undersidan så att de står rakt.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Fyllning: Gör en stuvning av skaldjur, kött, kyckling, svamp eller annat, passande till den huvudrätt som serveras.
  5. Lägg ut bottnarna på plåt/ugnsform. Häll i fyllning. Strö över ost och klicka på lite smör.
  6. Gratinera: Ungefär 20 minuter före servering sätts de in i förvärmd ugn. Låt stå tills bottnarna är genomvarma och osten fått lite färg.

Kockens kommentar

Fyllning kan vara nästan vad som helst enligt eget önskemål, lämpligen gräddstuvad sådan. Jacques Quintana i nämnda film ovan fyller bottnarna helt enkelt med crème entière (extra fet grädde, läs mer > Grädde) kryddar med muskot och peppar, varefter han toppar med hackad gräslök och riven parmesan. Det finns konserverade kronärtskocksbottnar i lag, men de brukar inte vara stora, är svampiga och ger inte alls samma smakupplevelse, så vi anser inte dessa som ett alternativ i denna rätt.

Förstekta bottnar: I stället för att gratinera, kan förkokta bottnar förstekas innan fyllning. Förvärm ugnen till 165°C. Smöra ett ovalt smörpapper passande till en gryta. Salta och peppra de förkokta bottnarna. Smält smör i gryta tills det börjar fräsa. Ta av från värmen och lägg ner bottnarna upp och ner. Skeda smör över och lägg smörpappret över. Värm upp och sätt sedan in i ugnen i cirka 20 minuter tills bottnarna är ordentligt genomvarma. Nu är de färdiga att fyllas.

Stuvningsförslag

Kantarellstuvning

Gräddstuvad kallbräss

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem