Homard Thermidor - gratinerad hummer
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Så gratineras hummer >

 

 

Så kokas hummer >

 

 

Chinois >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Homard Thermidor - gratinerad hummer

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 589

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2357 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 6%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 421 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så gratineras hummer > Äts ej

Så kokas hummer > Äts ej

Chinois > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim )

Originalreceptet anger levande humrar som halveras (knivdödas, läs mer > Så kokas hummer), kryddas med salt, peppar, paprikapulver och några klickar smör. Därefter ugnsgratineras de i 12 minuter. Vi utgår här i stället från färdigkokt hummer.

  1. Bechamel: Tillred béchamelsås (se recept via länk nedan). Såsen smaksätts i originalreceptet med sky från den gratinerade hummern. I stället kan man tillföra lite koncentrerad hummerfond och krydda lätt med lite paprikapulver. Passera såsen ordentligt genom en chinois eller sil. Smaksätt med osötad senap.
  2. Sås: Finhacka schalottenlök.
  3. Smält smör i en kastrull. Låt löken svettas en kort stund utan att brännas.
  4. Tillsätt vin, dragonkvist och fiskfond. Reducera (koka ner) till halv mängd.
  5. Vispa upp béchamelsåsen. Vispa ner den i dragonsåsen.
  6. Fyllning: Dela hummern på längden, se till att stjärt och sköld håller ihop. Knäck klorna. Ta bort magsäcken. Ta ur stjärtköttet och finhacka.
  7. Finhacka champinjoner och bryn dem hastigt i smör. Blanda väl med köttet. Smaka av med salt och peppar.
  8. Häll lite béchamelsås i hummerskalet. Fyll på med hummerblandning och sedan béchamelsås. Toppa med riven ost och några klickar smör.
  9. Gratinera i het ugn (250°C) i 5-10 minuter till fin yta. Akta så att inte ytan svartbränns. Servera genast.

Kockens kommentar

Receptet lär ha skapats av mästerkocken Auguste Escoffier på restaurang Maison Marie i Paris för att hedra premiären av pjäsen Thermidor på teatern Comédie Francaise. Thermidor var namnet på den elfte månaden i den Franska Republikens kalender som gällde i Frankrike åren 1793-1806. Namnet från franskans "thermal" härlett från grekiskans "thermos" vilket betyder varm eller het. Läs mer om Homard Thermidor och andra klassiska hummerrecept > klicka på ingrediens Hummer. Där finns också film som visar tillagning av receptet.

Originalreceptet är en hummer per portion, men med tanke på hur dyr hummer är (klicka på ingrediens hummer), tycker vi att en halv hummer fungerar som en lättare måltid eller som en lyxig förrätt. Använd gärna skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong.

Varianter: I stället för béchamel föreslås ofta att champinjonerna gräddstuvas. Vanligt är också att riven ost blandas med ströbröd som strös över anrättningen. Många recept smaksätter också med citronjuice och konjak, men detta tillhör inte originalet.

Alternativ

Béchamel

Koka hummerbuljong

Gratinerad hummer

Grillad hummer

Lobster Newburg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem