Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Så ugnslagas steken >

 

 

Så lagas fläsksida >

 

 

Om näring fläsksvål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 198

Kcal / portion: 1009

GBR (GI) / port: 8

Recept: 6055 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 10%

Fett: 12%

Kolhydrater: 12%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 510 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så ugnslagas steken > Äts ej

Så lagas fläsksida > Äts ej

Om näring fläsksvål > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (2 tim 30 min )

  1. Sätt ugnen på 180°C i god tid.
  2. Kött: Skär fläsksvålen med vass kniv i ett fint rutmönster. Gnid in kött och svål rikligt med salt och peppar.
  3. Lägg köttet med skinnsidan nedåt på ett galler med ugnsplåt under. Sätt in i ugnen. Häll lite vatten på plåten. Fyll på med hett vatten vid behov. Ös spad på köttet ett par gånger. Vänd köttet efter 1 timme och stek i ytterligare 1 timme. Ös några gånger. En stekpipett är ett utmärkt ösverktyg.
  4. Grilla: Sätt grillen på 275°C och grilla svålen knaprig, men inte svartbränd. Låt luckan vara på glänt för att släppa ut fukt. Ta ut köttet och låt det vila en god stund.
  5. Tillbehör: Skala och koka potatis under tiden.
  6. Skala och koka hela vitlöksklyftor i 10 minuter. Ta ur och låt rinna av.
  7. Kärna ur och klyfta äpple. Hetta upp matfett i panna på medelvärme och stek dem mjuka i cirka 5 minuter. Tillsätt vitlöksklyftor, sherry och honung. Låt småkoka i cirka 5 minuter.

Kockens kommentar

För oss knaperälskande, fettorädda är det svårt att finna spjäll med svål i handeln. Oftast kan de dock beställas, så var ute i god tid. För att hela svålen skall bli knaprig måste fettet kunna rinna av från svålen. Servera svålen varm, efter en halvtimme är den mjuk. Den knaperstekta svålen kan med fördel skäras av från spjällen och serveras vid sidan om till exempel som drinktilltugg. Skär i så fall också bort en del av det överflödiga fettet innan servering. Vänd sedan köttet för att inte visa gästerna den fula fettkanten, eller skiva köttet innan servering.

Näringsvärde: Fläsksida är fett- och energirik mat, fetthalt cirka 22%. Svål och fettkappa svarar för cirka 1/3-del av fläsksidans energi­värde, motsvarande 200 Kcal/portion. Läs mer > Om näring fläsksvål.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem