Crème caramel - brylépudding (äggkräm)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Om pudding >

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

bränna >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Crème caramel - brylépudding (äggkräm)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 206

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1236 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 5%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 148 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om pudding > Äts ej

Värma i vattenbad > Äts ej

bränna > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min + 8 tim )

  1. Vattenbad: Ta fram ingredienser och ugnsfasta portionsformar (eller en stor form). Ställ i en långpanna och fyll på med vatten så att vattnet når upp till 2/3-delar av formarnas kant. Sätt in plåten i ugnen utan formar. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Karamellsås: Börja med karamellsåsen. Häll socker och vatten i en kastrull med tjock botten. Sockerbagaren tillsätter även lite glukos vilket motverkar kristallisering. Koka under omrörning tills sockret fått ljus orangeaktig färg (185°C). Håll sidorna rena (skrapa ner) så att kantsockret inte svartbränns.
  3. Häll sockerlagen i formen/formarna och vicka på formen så att sockret även fäster runt kanten. Tänk på att sockret är farligt hett. Låt stå.
  4. Tillval: I många recept är en del av mjölken utbytt  till vispgrädde och ett par äggulor i stället för hela ägg. Klassisk brylépudding smaksätts inte med vanilj, utan med citron och bittermandel.
  5. Kräm: Dela vaniljstång på längden med vass kniv. Skrapa ut märgen. Koka upp mjölk, socker, vanilj med stång och salt. Rör om. Ta av från värmen när den når den närmar sig kokpunkten. Ta bort stången.
  6. Vispa samtligt lätt samman äggen i en rymlig skål. Tillsätt den varma mjölken lite i taget under omrörning till jämn smet. Sila krämen och häll ner i formen/formarna.
  7. Baka: Ställ försiktigt formarna i vattenbadet. Fyll på med hett vatten vid behov. Vattnet skall vara lika högt på formens utsida som smeten är hög på insidan. Baka i cirka 45 minuter för portionsformar och cirka 1 timme för stor form. Men överbaka inte för då kan krämen börja "vattna sig". Testa med att sticka ner en kniv i smeten som skall vara torr när den dragits ur. 
  8. Ta ut, låt svalna, plasta över och ställ kallt i minst två timmar för att "sätta sig", helst över natt.  
  9. Servera: Sätt på ugnen. Ta ut formarna ur kylen och ställ in i ugnen en liten stund så att socker­lagen smälter. Ta ut och låt svalna. Vänd uppochner på serveringsfat och ta bort formen. Garnera gärna med något grönt, till exempel myntablad. Servera.

Kockens kommentar

Brylé (fr. brulé) = bränna, bränna vid men inte nödvändigtvis vidbränt, svartbränt. Att detta recept benämns brylépudding är på grund av den brända karamellsåsen och skall inte förväxlas med Crème brulée där ytan på desserten bränns (se dito recept).

Andras recept: Det förekommer att mjölkpulver eller gelatin används för att få fastare konsistens. Hälften av mjölken byts ibland ut mot grädde för krämigare smak och hälten av äggen kan vara ersatta med äggulor. Salt och saffran förekommer som smaksättare och några droppar ättika kan förekommer i såsen. Ugnstemperaturen varierar mellan 125 till 175°C och tillagningstiden i ugn från 25 till 60 minuter. Vissa föreslår att man silar mjölken för att bli av med vaniljkornen (vilket man inte bör göra).

Alternativ

Crème brûlée

Karamellsås

Panna cotta classico

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem