Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 5

Sås till stekt fisk >

 

 

Sås till skaldjur >

 

 

Om skirat smör, ghee >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Skirat smör, klarat smör, beurre clarifié

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 727

Kcal / portion: 582

GBR (GI) / port: 0

Recept: 2908 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 82%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 80 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till stekt fisk > Äts ej

Sås till skaldjur > Äts ej

Om skirat smör, ghee > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (15 min )

Se film, klicka på Arla under bilden ovan.

  1. Smält smör i kastrull, långsamt på låg värme. I botten samlas ett gräddliknande slam bestående av vatten, salt, mjölksocker och protein, det man vill bli av med.
  2. Häll av fettet som ligger ovanpå slammet i en kastrull. Häll försiktigt och se till att inte botten­slammet följer med. Klart!
Har man värmt upp smöret snabbt på högre värme bildas skum på ytan och smöret blir det inte lika rent. Då bör man låta det smälta smöret stå stilla en kvart innan det hälls upp.

Användning 1: Skirat smör används till maträtter där mildare smörsmak önskas bland annat till grönsaker som nykokt vit sparris och andra vårprimörer, eller till kokt fisk, till exempel Kokt torsk med skirat smör och pepparrot.

Användning 2: Klarat smöret bränns inte lika lätt som vanligt smör och används därför i restaurang­köken som stekfett. Särskilt känsliga produkter som kalvkött och kycklingfilé bör stekas i skirat smör. Se recept > Supręmes de volaille ā brun.

Kockens kommentar

I Indien och arabvälden skiras smör på ett annat sätt kallat ghee (läs mer > Om skirat smör, ghee). Smält smör är den enklaste varianten av smörsås. En avancerad smörsås är till exempel hollandaise (läs mer > Om smörsåser). Om smöret bryns får man ett smakrikare smör. Se recept > Brynt smör.

Passar till

Alternativ: Brynt smör

Vit sparris

Laxpudding med skirat smör

Supręmes de volaille, kycklingfilé med skirat smör

Torskrygg med skirat smör

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem