Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

 

Kockskolan:

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Bouillabaisse - sydfransk fisksoppa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 51

Kcal / portion: 303

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1816 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 1%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 596 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om soppor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (2 tim )

  1. Skala och hacka lök, purjolök, vitlök, fänkål och tomater. Riv apelsinskal. Filéa fisk och rensa skaldjur. Finhacka persilja och timjan.
  2. Soppa: Fräs lök, och fänkål på medellåg värme i matfett tills de är mjuka. Tillsätt tomater, puré, apelsin­skal, juice från apelsin, saffran, lager­blad och kajenn­peppar. Stek ett par minuter till.
  3. Tillsätt buljong (eller vatten+koncentrerad fond) och låt småkoka i 45 minuter.
  4. Ta bort lagerblad och mixa soppan slät med mixerstav eller i matberedare. Passera soppan genom sil. Häll tillbaka i kastrull och håll den varm.
  5. Fisk och skaldjur: Tillred flera sorter. Fisken kokas i buljongen eller stekas vid sidan av. Se kommentar. 
  6. Servera: Enligt fransk sed serveras både stekt och kokt vid sidan av soppan som gästerna tar för sig av. Garnera med persilja eller timjan.

Kockens kommentar

Välj olika fiskar och skaldjur. Ursprungligen kokade och stekte medelhavsfiskaren den fisk som inte gick att sälja i en smakrik buljong av traktens gåvor som tomater, purjo, vitlök, olivolja och örter. Man svängde ihop det man hade. Som dryck serverades områdets lättare vitvin. Vad som är en "riktig" bouillabaisse bråkar fransmännen om. Bretagnes motsvarighet till bouillabaisse heter Cotriade. Läs mer > Om soppor.

I vårt exempel har vi valt en lyxig variant med lax, tonfisk (lätt stekt först), musslor (kokt i vin först), pilgrimsmusslor (hastigt stekt först) och gambas (hastigt stekt först). Det är vanligt med att lägga till lite vitt vin, från någon dl till ½ liter. Ta då bort motsvarande mängd buljong. Aioli passar som tillbehör.

Alternativ

Aioli

Contriade

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem