Klassisk svensk mimosasallad
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Om sallader >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk svensk mimosasallad

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 254

Kcal / portion: 438

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1753 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 24%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 173 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om sallader > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (10 min )

  1. Förbered: Hårdkoka ägg om detta skall ingå vilket gäller för klassisk mimosa. Skala och skilj gula från äggvita, hacka vitan.
  2. Skala och tärna äpple (och eventuell apelsin). Dela druvor i 2-4 delar. Skär ananas i små bitar. Tärna fast del på tomat.
  3. Vispa grädde till hårt skum.
  4. Rör ut majonnäsen med ananasspad. Vänd ner grädden i majonnäsen.
  5. Blanda alla ingredienser med majonnäsgrädden, utom äggulorna men med äggvitan om ägg ingår. Lägg upp i serveringsskål.
  6. För klassisk mimosasallad pressas äggulorna genom såll över anrättningen. Se kommentar. Ställ kallt.
  7. Servera: Mimosa serveras kall på smörgåsbord eller till stekta kött- eller fågelrätter.

Kockens kommentar

Mimosasallad har fått sitt namn från mimosaväxtens gula blommor. Maträtten färg från att hårdkokta äggulor passeras över anrättningen. Det finns många varianter av mimosasallad, som numera sällan innehåller äggulor. Kännetecknade för en mimosa är att frukt ingår i en majonnäsblandning.

Ursprungligen är mimosasallad en rysk sallad (ru. сала́т мимо́за), eller snarare en slags smörgås­tårta serverad vid festligare tillfällen, bestående av ost, ägg, lök, fisk och majonnäs skiktat i olika lager med äggula överst. Tämligen olik den svenska varianten.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem