Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 3

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

Sås till kokt fisk >

 

 

ā la Bercy >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Sauce Bercy, ljus vitvinssås till kött eller fisk

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 231

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 0

Recept: 684 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 21%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 99 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Sås till kokt fisk > Äts ej

ā la Bercy > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Saveurs du Monde" under bilden.

Fond: Tillagning av fond och tidsåtgång ej medtaget. Se recept via länk nedan. För sås till kötträtt används kalvvelouté eller steksky, till fiskrätt används fiskvelouté eller kokspad.

Bercy till stekt kött:

  1. Skiva lök och tillsätt vin eller vermouth. Koka ner till 1/3-del, tills simmig konsistens.
  2. Tillsätt fond och koka ner till lagom konsistens. Fonden kan helt eller delvis bytas ut mot avfettad steksky från huvudvaran. Hacka persilja.
  3. Smaksättare: Vitlök, timjan eller persiljestjälkar kan ingå i koket. Oxmärg kan tillsättas mot slutet för extra smakupplevelse och ersätter då delvis monteringssmöret. Oxmärgen pocheras i förväg.
  4. Ta pannan av från värmen och sila såsen. Vispa ner smör lite i taget tills det absorberats och såsen blivit slät och fyllig. Smaka av med salt och peppar och rör ner persilja. Vänd ner eventuell oxmärg. Såsen hälls över köttet.

Bercy till kokt fisk:

  1. Större champinjoner delas. Skaka svampen i hett smör över måttlig värme i ett par minuter. Salta, peppra lätt.
  2. Fisken med svampen pocheras i vitt vin.
  3. Koka ihop kokspadet från fisken tills drygt 2 deciliter återstår.
  4. Rör ihop mjöl med smör.
  5. Ta kastrullen av värmen, vispa ner mjölsmöret och därefter hälften av grädden. Koka upp.
  6. Tunna ut såsen skedvis med grädde tills konsistensen täcker baksidan på en sked. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice.

Kockens kommentar

Filmreceptet är en enklare variant av detta recept. Hackad lök fräses, vin, vitlök och timjan tillsätts och kokas ner till halv mängd. Fond tillsätts och kokas ner. Sauce Bercy anpassas till den rätt som den serveras till. Kalvvelouté till kötträtt och fiskvelouté till fiskrätt.  

Ā la Bercy = som i Bercy, vilket är ett delområde i sydöstra Paris. Bercy hade förr Europas största vinmarknad, vilket gett namn åt många välkända rätter som Entrecôte Bercy, Rein d´agneau de Bercy (lammnjure, se dito recept), Merlans ā la Bercy (vitling), Oeufs de Bercy med flera. Till dessa serveras Sauce Bercy.

Tillhörande recept

Hemlagad kalvbuljong, kalvfond

Hemlagad fiskbuljong, fiskfond

Rein d´agneau de Bercy

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem