Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om hollandaisesåser >

 

 

Om vaniljsås, äggkräm >

 

 

Sabayonkastrull >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 265

Kcal / portion: 239

GBR (GI) / port: 2

Recept: 956 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 17%

Kolhydrater: 17%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 90 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om hollandaisesåser > Äts ej

Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej

Sabayonkastrull > Äts ej

...

Skapat av
Zester Daily

Tillagning (30 min + 4 tim )

  1. Skilj äggulor från vitor.
  2. Vispa kraftigt gulor och socker till tjockt vitt skum i liten kastrull. Elvisp fungerar bäst.
  3. Vispa ner starkvin eller cider lite i taget.
  4. Sätt kastrullen på svag värme eller i vattenbad och vispa hela tiden tills blandningen tjocknar och blir krämig. Obs! Krämen får inte koka, då skär den sig.
  5. Ta av kastrullen från värmen och fortsätt vispa tills krämen svalnat. Ställ in i kylskåp i 4 timmar eller längre.
  6. Vispa grädde.
  7. Häll krämen i eleganta glas och toppa med en klick vispad grädde, myntablad och en jordgubbe.

Kockens kommentar

Zabaione, zabaglione (it. = "skumma", fr. = sabayon/-ne) är en italiensk, luftig äggkräm serverad som dessert. Traditionellt ingår starkvinet marsala, men kan också smaksättas med sprit, likör eller vin (torrt, mousserat eller sött vitt vin som Moscato D´Asti).

Ibland tillsätts hårdvispad äggvita straxt före servering. Rätten serverades förr ljummen, men numera som regel kall. Klassiskt till färska fikon. Begreppet kommer från napolitansk dialekt "zappilare" = att skumma. Den franka motsvarigheten sabayon kan också avse en fin mousselinsås med ägg och smör som serveras till fisk (läs mer >  Om hollandaisesåser).

Alternativ

Bavarois vanille, vaniljpudding

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem