Grillad rå eller kokt hummer
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 2

Kockskolan:

 

Så grillas hummer >

 

 

Så kokas hummer >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Grillad rå eller kokt hummer

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 224

Kcal / portion: 978

GBR (GI) / port: 18

Recept: 1957 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 14%

Fett: 11%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 436 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så grillas hummer > Äts ej

Så kokas hummer > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (10 min )

Bästa resultat får man om man grillar rå (levande) hummer. Färsk (kokt) hummer riskerar att bli seg.

  1. Sätt på grillen. Hummer grillas på direkt värme.
  2. Blanda grillolja eller smält ört- eller vitlökssmör. Man kan också korttidsmarinera köttet.
  3. Färsk hummer knivdödas. Se kommentar nedan.
  4. Halvera hummern på längden. Ta bort magsäck och ändtarm. Knäck gärna klorna med nötknäppare, så blir de enklare att skala senare. Pensla köttytan med olja eller smör.
  5. Rå hummer: Rå hummer grillas först på köttsidan i 3-6 minuter beroende på hummerns storlek. Vänd, pensla på mer olja/smör, salta peppra. Grilla lika länge som på skalsidan tills genomstekt. Servera direkt.
  6. Kokt hummer grillas enligt de flesta recept bara på skalsidan, men det värmer bara upp köttet, som blir segare och i bästa fall lätt rökt, men inte grillat. Grilla därför bara köttsidan i ett par-tre minuter. Ta av från grillen och  pensla en gång till med smör/olja. Servera direkt.
  7. Grilla i ugn: Ha luckan lite öppen för att släppa ut ånga.
  8. Majonnäs eller aioli är klassiska tillbehör.

Kockens kommentar

Att knivdöda humrar är det humanaste sättet att avrätta den dödsdömde. Att som på klassiskt vis stoppa ner dem levande i en gryta är grymt. Läs om avlivningsmetoder > Så kokas hummer. En hel hummer passar till huvudrätt, en halv till förrätt. Köttandelen i en kokt hummer utgör cirka 1/4-del. Resten är skal, gälar, ben och utrinnande vatten.

 Hummer

Vikt

Ätbart

Köttvikt

 Liten

400 g

135 g

95 g

 Medel

600 g

200 g

145 g

 Stor 

800 g

270 g

190 g

 Större

1000 g

330 g

240 g


Använd skalen att koka buljong och hummersoppa. Se recept via länk nedan > Koka hummerbuljong. 

Alternativ

Skirat smör

Aromsmör

Vitlökssmör

Majonnäs

Aioli

Koka hummerbuljong

Gratinerad hummer

Lobster Newburg

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem