Belgiska brysselvåfflor  - Gaufres de bruxelles
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal: 4

Kockskolan:

 

Så lagas våfflor >

 

 

Våffeljärn >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Belgiska brysselvåfflor - Gaufres de bruxelles

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 266

Kcal / portion: 402

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1607 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 18%

Kolhydrater: 19%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 151 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så lagas våfflor > Äts ej

Våffeljärn > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 45 min )

  1. Smet: Smält smör försiktigt, det får inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör.
  2. Separera äggvita från gulorna. Vispa äggvitan till hårt skum.
  3. Blanda väl äggulor, mjöl, socker och smält smör i en bunke. Tillsätt även en nypa salt om osaltat smör används. Smeten kan smaksättas med vanilj, citronskal eller annat enligt egens smak.
  4. Vänd försiktigt ner äggvitan. Smeten skall vara trögflytande, tjockare än pannkakssmet.
  5. Låt vila övertäckt i 45 minuter.
  6. Tillbehör: Förbered tillbehör, t.ex. vispa grädde.
  7. Grädda: Hetta upp våffeljärnet. Pensla laggen med matfett första gången.
  8. Häll på smet och bred ut den. Grädda våfflan gyllenbrun i 4-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
  9. Lägg över på galler, ej på varandra.
  10. Önskas knaprigare våffla med extra färg kan man grilla dem i ugnen en kort stund.
  11. Servera våfflorna nygräddade. Pudra gärna med lite florsocker. Servera med valfritt tillbehör.

Kockens kommentar

Brysselvåffla (fr. gaufres de Bruxelles) är rektangulär och högre än den klassiskt svenska våfflan. Den bakas i speciellt våffeljärn (se ingrediens > våffeljärn). Det är de slagna (hårdvispade) äggvitorna som ger dessa våfflor sin karaktär. Tillsätter man i stället hela ägg, vilket ibland anges i recept, behövs även jäst för att degen skall resa sig. Jämför > Äggvåfflor. En annan, ganska annorlunda belgisk våffla, är Liegevåffla ( se dito recept). Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor. Där finns också film som visar tillagningen.

Alternativ

Äggvåfflor

Belgiska liegevåfflor

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem