Kåldolmar
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Om kål >

 

 

Om köttfärsrätter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kåldolmar

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 109

Kcal / portion: 651

GBR (GI) / port: 7

Recept: 2605 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 3%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 599 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om kål > Äts ej

Om köttfärsrätter > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackning. Låt svalna.
  2. Koka upp lättsaltat vatten. Skär runt vitkåls­stockens nedre del och lossa de yttre bladen. Koka dem i cirka 10 minuter. Ta ur och låt rinna av. Alternativt kokar man hela kålhuvudet, vilket gör det lättare att lossa bladen.
  3. Sätt ugnen på 170°C.
  4. Skala och finhacka lök. Blanda ris, färs, lök, mjölk och kryddor. Lägg en matsked smet på varje kålblad. Vik in sidorna och rulla ihop. Fäst med tandpetare, eller bind ihop med snöre.
  5. Bryn dolmarna i matfett i en panna på medelhög värme med skarven nedåt. Vänd och stek runt om tills kålytan fått lite färg. 
  6. Lägg över i en ugnsfast form. Späd med lite vatten, tillsätt sirap, soja och kalvfond. Sätt i ugn i cirka 45 minuter. Ös några gånger.
  7. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  8. Skysås: Sila skyn från grytan. Värm upp. Smaka av med salt och peppar. Blanda i stärkelsemjöl om en tjockare sås önskas.

Kockens kommentar

Kåldolmar är en klassisk svensk rätt, fast med turkiskt ursprung (dolma). Tillagningen är tidsödande, men laga gärna en stor sats och frys in. Kåldolmar till många passar att steka i ugn. En långpanna rymmer ca 40 dolmar (ca 12 portioner).

Alternativ

Rårörda lingon

Norska kålrulletter

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem