Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 25

Så tempereras choklad >

 

 

Om spritsade kakor >

 

 

Om småkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Strassburgare, mördeg spritsad med krustyll

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 494

Kcal / portion: 68

GBR (GI) / port: 1

Recept: 1688 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 29%

Kolhydrater: 56%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 14 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så tempereras choklad > Äts ej

Om spritsade kakor > Äts ej

Om småkakor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1.  Förvärm ugnen på 175C.
  2. Smet: Rör mjukt smör, florsocker och vanilj­socker ordentligt pösigt. Tillsätt mjöl lite i sänder under kraftig omrörning.
  3. Forma: Spritsa med krusig sprits direkt på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Klickar eller korta strängar, raka eller sneda.
  4. Grädda mitt i ugnen tills kakorna fått blekgul färg, cirka 10 minuter. Ta ut och låt kallna.
  5. Tillval: Smält choklad (eller temperera choklad) och doppa ena eller båda ändarna på strängarna eller toppen på toppar. Lägg i kyl för att stelna.
  6. Förvaring: Kakor utan choklad en vecka eller två, med choklad i kylskåp.

Kockens kommentar

Strassburgare är speciell deg som spritsas i olika former, med eller utan chokladgarnering. För att spritsa kakorna är det lämpligt att använda en hållfast sprits med krustyll av plåt eller plast.

Kaknamnet: Varför kakan döpts till strassburgare är oss obekant. I vissa recept sägs (utgår man ifrån) att det är en kaka från Strasbourg, vilket låter rimligt då Strassburg förr var namnet i Sverige på staden. Men vi betvivlar detta. I vart fall hittar vi inte någon sådan tysk eller fransk bakverk med detta namn (med olika stavningar) i litteraturen. Däremot hittar vi på utländska sidor denna kaka med hänvisning till att den är svensk.  

I stället tror vi att kakan är ett svenskt bakverk med namn utifrån det gamla begreppet  "strassa" lånat från italienskans strazza i betydelsen kludd (in strazza = kladdbok). I så fall skulle namnet innebära att det är en kladdkaka eller kladdig burgare syftande på utseendet snarare än konsistensen. Eventuellt en lek med strassa och staden Strassburg. Hör av dig till oss om du vet bättre. "Strass" är för övrigt ett genom­skinligt blyglas använt i modebranschen liknade silverpaljetter.

Alternativ

Mördegskakor grundrecept

Temperera choklad

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem