Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsås
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal dl: 4

Om tomatsåser >

 

 

Så förväller man >

 

 

Om italiensk pastasås >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Salsa marinara, klassisk italiensk tomatsås

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 135

GBR (GI) / port: 0

Recept: 540 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 11%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 115 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om tomatsåser > Äts ej

Så förväller man > Äts ej

Om italiensk pastasås > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

Se film, klicka på "Lidia" under bilden ovan. Marinara består helt enkelt av färska eller konserverade tomater, vitlök stekt i olivolja och kryddor som basilika eller oregano. Annat kan ingå enligt egen smak och anpassad till den rätt som såsen skall användas till. Det finns många varianter.   

  1. Tomater: Färska tomater förvälls, skalas och mosas. Burktomater mosas med händerna, inte mixas enligt filmen. Såsen får gärna vara lite "klumpig".
  2. Vitlök: Skiva vitlök tunt. Mängd enligt egen smak. Lättstek i olja några minuter i stekkastrull tills löken fått gyllene färg utan att brännas.
  3. Sås: Tillsätt tomaterna i kastrullen. Smaka av med salt, peppar och andra kryddor enligt eget önskemål. Tillsätt bladkryddor om sådana önskas, till exempel basilika. Låt småkoka i cirka 20 minuter. Tillsätt vatten vid behov.
  4. Servera: Såsen används till allehanda rätter - som pizzasås, till pasta, att koka fisk i med mera. Såsen kan sparas några dagar i kyl eller frysas.

Kockens kommentar

Marinara (it = sjömanshatt, men här syftar man på begreppet marinera). I Italien används begreppet marinara bara som del av receptnamn till exempel Pasta Marinara eller Pizza Marinara (se dito recept). Såsen innehåller inte "havets frukter" vilket man skulle kunna tro, utan består av tomat, lök, vitlök, olivolja och örtkryddor. Det finns många varianter. Ursprung från Neapel på 1700-talet och enligt sägnen påhittad av en sjömanshustru eller någon sjöfarare som en hållbar sås under långa seglatser. Läs mer > Om tomatsåser.

Passar till

Pizza marinara

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem