Hel kalkon i ugn - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

200°>1,5 tim+150° 2 tim

 

 

Innertemperatur ca 80°

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Hel kalkon i ugn - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 410

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3276 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 26%

Fett: 6%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 263 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

200°>1,5 tim+150° 2 tim 

 

Innertemperatur ca 80° 

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (4 tim )

  1. Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.
  2. Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Täck kalkonen efter cirka en timme med folie för att bevara den saftig.
  3. Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är ca 80 grader. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
  4. Låt kalkonen vila 30 minuter utanför ugnen. Sila gärna av skyn och red till en god sås.

Kockens kommentar

Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Först hög, sedan låg temperatur ger saftigt kött och knaprig yta. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.

Passar till

Stuffing till kalkon

Hemmagjord tranbärssylt

Sötpotatismos

Jfr: Kalkonmiddag

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem