Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner (ā 2,5 dl): 6

Så klaras buljong >

 

 

Om buljong och fond >

 

 

Om soppor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Consommé Julienne, Consommé Brunois - klar grönsakssoppa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 23

Kcal / portion: 59

GBR (GI) / port: 1

Recept: 354 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 1%

Fett: 0%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 252 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så klaras buljong > Äts ej

Om buljong och fond > Äts ej

Om soppor > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 24 tim )

Consommé Julienne är konsommé med fint strimlade eller tändsticksstora grönsaksstavar. Consommé Brunoise är julienne­stavar som tärnats. Förbered i god tid, så är det bara att värma soppan innan servering.

  1. Fond: Till konsommé används färdig klarad fond (buljong) av kalv, kyckling eller annat kött. Används buljong kokas den ner till smakrik fond. Se recept via länk nedan > Consommé.
  2. Grönsaker: Skala och finstrimla, eller skär grönsaksstavar (läs mer > skära stavar, julienne), eller tärna (läs mer > hacka, tärna). Alla fasta rotsaker eller grönsaker kan användas som morot, selleri, tomat (fast kött utan skal) och liknande. Hårda rotfrukter mjukas upp genom att ligga i het soppa några minuter. Kan också hastigt stekas i smör, men bör då torkas av för att inte ge fettpärlor i soppan. Finhacka någon bladgrönsak som persilja, körvel eller koriander enligt egen smak som extra garnering.
  3. Servera: Värm upp soppan, den skall serveras het. Smaka av. Häll upp i tallrik och lägg i tillbehören.

Kockens kommentar

Konsommé är en elegant aptitretande förrättssoppa. Den klara soppan serveras "klar", får inte grumlas av garnityr och annat. Att anrätta själva rätten är enkelt, det är tillagningen av buljong som tar tid och själva klarningen som är lite komplicerad (läs mer > Så klaras buljong). 

Consommé Royale: Ett annat klassiskt alternativ är att servera soppan med tärnad/formad äggstanning (fr. Oeuf Royale). Se recept via länk nedan > Consommé Royale.

Potage Julienne är klassisk fransk soppa tillredd på buljong som inte klarats. Se dito recept. 

Receptet uppdaterat 2020

Tillhörande recept

Consommé

Kalvbuljong, kalvfond

Hönsbuljong, hönsfond

Potage Julienne

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem