Gravad oxfilé (förrätt)
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 10

 

Kockskolan:

 

Så gravas kött >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Gravad oxfilé (förrätt)

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 180

GBR (GI) / port: 8

Recept: 1804 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 0%

Kolhydrater: 34%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 114 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Så gravas kött > Äts ej

...

Skapat av
Fontana

Tillagning (20 min + 120 tim )

  1. Putsa oxfilén fri från hinnor och synligt fett.

  2. Grava: Blanda salt med socker. Om det behövs mer av blandningen, ta ungefär lika delar salt och socker. Vill man ha ett lite ”lenare” resultat, tar man lite mer socker än salt.

  3. Gnid in oxfilén med lite av blandningen. Lägg oxfilén med kryddor och resterande salt- och sockerblandning i en plastlåda med tätslutande lock. Ställ in i kylen. Nu ska oxfilén stå och gravas i 4-5 dagar. Vänd den några gånger om dagen, för att kryddor och lag blandas och täcker hela köttbiten.

  4. Dagen innan servering tillsätts Metaxa (grekisk brandy. Kan ersättas med cognac eller bourbon, men detta förändrar smaken.

  5. Torka av oxfilén med hushållspapper direkt före servering. Skär i tunna skivor.

  6. Skär av torr ände på sparrisen. Hyvla över rå sparris, i tunna längsgående skivor. Använd en mandolin eller potatisskalare.

  7. Droppa över olivolja och balsamvinäger. Strö över flingsalt och nymald peppar.

Kockens kommentar

Att grava kött (nötkött och vilt) kan bli magiskt gott, men det gäller att vara ute i god tid här. Räkna med att det tar 4-5 dagar för en rejäl bit oxfilé att bli färdiggravad. 

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem