Friterad calamari, bläckfiskringar
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 10

Så friterar man >

 

 

Om bläckfiskar >

 

 

Bläckfiskars anatomi >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Friterad calamari, bläckfiskringar

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 213

Kcal / portion: 254

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2535 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 13%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 119 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så friterar man > Äts ej

Om bläckfiskar > Äts ej

Bläckfiskars anatomi > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Brian" under bilden ovan. I filmen både armar och mantel, men ettdera går också bra. Läs mer > Bläckfiskars anatomi. 

  1. Tina fisken om djupfryst, men behåll den kall. Skär i mindre bitar, ringar.
  2. Marinera: I filmen marineras fisken i filmjölk eller mjölk med lite salt. Inte nödvändigt. Ställ i kyl i 30 minuter, helst i 2 timmar.
  3. Tomatdippippsås: Blanda alla ingredienser i en bunke och mixa till jämn smet. Värm upp lite olja i en kastrull. Tillsätt pressad eller riven vitlök. Rör om. Låt steka en kort stund utan att bränna. Tillsätt tomatmixet och låt sjuda på svag värme under omrörning i 20-25 minuter så att smakerna kokar samman och såsen blir lite tjockare. Ta av och låt kallna. Lägg upp i serveringsskål.
  4. Majonnässås: Häll majonnäs i en bunke. Tillsätt riven/mosad vitlök och övriga ingredienser. Variera smaksättare enligt eget tycke. Mixa till fin sås.
  5. Frityrsmet: Blanda ingredienserna i en bunke. Gör dubbel sats (se kommentar).
  6. Panera: Ta ur fisken ur eventuell marinad och låt rinna av lite. Lägg fiskbitarna i mjölbunken och rör om så att smeten fastnar runt om. Lägg över på ett fat. I filmen skakas bitarna i ett såll för att minska mängden smet.
  7. Värm upp frityrolja i en fritös eller stor gryta till 185°C. Lägg ut hushållspapper på en bricka. Läs mer > Så friterar man.
  8. Fritera: Lägg ner bitarna med hålslev i oljan. Inte allt på en gång, en så där 10 bitar i taget. Sära på bitarna och låt fritera i ett par minuter tills lagom gyllenbruna. Ta ur och lägg på brickan med papper för avrinning. Salta lätt. Fritera även persilja om sådan önskas, se separat recept.
  9. Servera: Lägg upp i serveringsskål. Serveras som snacks med dippsåser.

Kockens kommentar

Den bläckfisk som ibland brukar förekomma i svenska butiker är rensad fryst mantel av typen Europeisk kalmar, vilket brukar benämnas calamari (eng. squid). Läs mer om kal(a)marer, klicka på ingrediensen bläckfisk (läs mer > Om bläckfiskar). Friterad persilja år gott till friterad mat, se recept via länk nedan.

Frityrsmet: Den mängd som står i ingredienslistan är den mängd som äts. Dubbla mängden för annars blir det svårt att panera fisken.

Kalorier: Bläckfisk är mager mat men resten är energirikt. Av total energimängd 262 Kcal/portion svarar fisken för 15%, paneringen 27%, tomatsåsen 13% och majonnäsen för 45% (om man äter upp allt).

Passar till

Friterad persilja

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem