Crępes Suzette, flamberade pannkakor med apelsinlikör
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner ā 3 st små: 6

Zestjärn >

 

 

Om Julia Child >

 

 

Om GI-metoden >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Crępes Suzette, flamberade pannkakor med apelsinlikör

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 314

Kcal / portion: 654

GBR (GI) / port: 3

Recept: 3923 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 21%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 208 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Zestjärn > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

Om GI-metoden > Äts ej

...

Skapat av
Julia Child

Tillagning (45 min + 2 tim )

  1. Smet: Mjölet skall vara luftigt (siktat). Blanda mjölk, vatten, äggulor och socker. Vispa ner vetemjöl lite i taget till en jämn smet. Smält smör i pannan och vispa ner överskottet i smeten. Sen behöver pannan inte fettas in mer vid stekning. Sila smeten om den inte är helt slät. Ställ smeten kallt i 2 timmar eller mer.
  2. Grädda tunna, små crępes (10-12 cm). Vik dem två gånger till trekanter med den fina sidan utåt. Lägg åt sidan. Läs mer > Crępes fines sucrée.
  3. Överkurs: Gnid sockerbitarnas alla sidor mot apelsinskalet så att de tar åt sig av apelsinoljan. Krossa sockerbitarna. Detta moment kan hoppas över och ersättas med lite extra strösocker.
  4. Apelsinsmör: Låt smöret bli rumsvarmt. Skär av apelsinskal med ett zestjärn eller med potatisskalare. Hacka skalen mycket fint. Alternativt finriv skalet. Pressa apelsinerna och sila juicen. Blanda skal med socker i en skål. Arbeta samman mjukt smör med apelsinsockret tills det är lätt och luftigt (elvisp är idealiskt till detta). Arbeta in juicen och likören droppvis i smöret och rör tills det blir en tjock kräm. Plasta in och förvara i kylskåp tills det skall användas.

    Hit kan förberedas i god tid. 
  5. Servering: Klassiskt är att slutbereda rätten vid bordet inför gästerna. Till detta behövs en "réchaud" (bordsspis med spritlåga, se dito), serveringsbestick och tändare/tändstickor.
  6. Hetta upp apelsinsmöret i en stekpanna tills det fräser (bubblar). Doppa crępens båda sidor i smöret. Lägg dem utefter pannan kant (ej på varandra, arbeta i omgångar om de inte får plats). Strö över socker. Häll på likören och konjaken. Tänd på. Är pannan inte tillräckligt varm tänds inte spriten. Rucka pannan försiktigt fram och tillbaka och skeda samtidigt den brinnande såsen över pannkakorna. Fortsätt tills lågorna slocknat. Servera.

Kockens kommentar

Rättens uppkomst är osäker. Enligt Henri Charpentier, hovmästaren på Monte Carlo Café i Paris, skulle år 1895 crepes serveras till den blivande kung Edward VII av England och hans bordsdam, en vacker kvinna vid namn Suzette. Av misstag fattade också likören vid sidan om eld, varvid han hällde likören i pannan, smakade av och serverade. Anrättningen uppskattades av den blivande regenten som frågade vad den hette. Eftersom den inte var döpt ännu, bad prinsen att den skulle namnges efter hans bordsdam. Historien har ifrågasatts, men är en trevlig anekdot vid matbordet.

GI-kommentar: Detta är en kaloririk och mycket söt efterrätt, av de flesta ansett som ett olämpligt recept ur viktsynpunkt. Ändå ett rekommenderat GI-recept, vilket visar på bristerna i GI-metoden. Läs mer > Om GI-metoden.

Alternativ

Crępes fines sucrée

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem