Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Satser ā 6 styck 15 cm: 2

Om pannkakor >

 

 

Crepespanna >

 

 

Om Julia Child >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Crępes fines sucrées, franska tunna efterrättspannkakor grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 189

Kcal / portion: 473

GBR (GI) / port: 15

Recept: 945 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 7%

Fett: 6%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 250 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om pannkakor > Äts ej

Crepespanna > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Smet: Mjölet skall vara luftigt (siktat). Vispa ägg och tillsätt mjölk, vatten och socker. I fransk smet ingår vanligtvis också vanilj som smaksättare och ofta någon sprit. Vispa ner mjöl, lite i taget till en slät smet. Smält smör i pannan och vispa ner överskottet i smeten. Sen behöver pannan inte fettas in mer vid stekning. Sila smeten om den inte är helt slät. Ställ smeten kallt i 2 timmar eller mer.
  2. Garnering: Förbered garnering enligt egen smak.
  3. Grädda: Vispa om i smeten. Hetta upp pannan på medelhög värme. Ta av från värmen, är pannan för het rinner inte smeten ut ordentligt. Häll en 1/2 dl smet i pannan och luta pannan snabbt åt alla håll så att smeten rinner ut till en tunn rund och jämn kaka. Processen får inte ta mer än ett par sekunder.
  4. Sätt tillbaka pannan på värmen och stek en minut eller lite mer. Lossa kakan med stekspade och rucka på pannan så att kakan lossnar. Lätta lite på pannkakan, när undersidan är ljust gulbrun är det dags att vända.
  5. Vänd crępen med stekspade, eller ta kanten närmast med fingrarna och dra den snabbt upp och vänd ner den. Den skicklige eller djärve vänder kakan i luften genom ett knyck på pannan. Grädda ytterligare i cirka 1/2 minut. Den andra sidan blir sällan brun annat än fläckvis och vänds inåt eller nedåt vid servering. 
  6. Låt pannkakan glida av på en tallrik, eller vänd pannan snabbt över tallriken om den skall rullas eller vikas, så att den fina sidan vänds nedåt (= utåt när den serveras).
  7. Vispa om i smeten (mjölet sjunker). Häll i smet som ovan, sätt pannan på värmen och grädda nästa pannkaka utan extra matfett i pannan.
  8. Servera: Lägg önskad fyllning på crepen. Vik pannkakan två gånger till en trekant. Pudra över florsocker. Servera vispad grädde till om så önskas. Serveras varm gärna med en pappersservett om änden så kan man äta med händerna utan att kladda ner sig.

Kockens kommentar

Detta recept är hämtat från det gastronomiska uppslagsverket Larousse Gastronomique. En variant anges av Julia Child i sin bok Det goda franska köket (läs mer > Om Julia Child) med tre äggulor i stället för två hela ägg, hälften-hälften mjölk och vatten, samt tre gånger mer smör. Vatten i smeten ger tunnar, lättare pannkakor. Crępes med varierande smaksättning är mycket populärt i Frankrike som efterrätt eller snacks. Det finns många cręperier (gatukök) i Frankrike som serverar allehanda varianter enligt kundens smak - au chocolat, fraise, almand med mera. En klassiker är Crępes Suzette. Läs mer > Om pannkakor.

Passar till

Crępes Suzette

Crepes au chokolat

Crepes med alkohol

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem