Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal medelstora bullar: 16

Så rundrivs deg >

 

 

Om franskbröd >

 

 

Baka matbröd med jäst >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Frallor, småfranska, kuvertbröd - grundrecept

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 163

GBR (GI) / port: 20

Recept: 2609 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 2%

Kolhydrater: 51%

Fibrer: 3%

Portionsvikt: 64 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Så rundrivs deg > Äts ej

Om franskbröd > Äts ej

Baka matbröd med jäst > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 1 tim 30 min )

Se film, klicka på "Matgeek" under bilden.

  1. Smula ner jäst i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten (~37ºC). Rör om tills jästen löst upp sig.
  2. Deg: Tillsätt salt och blanda ner mjöl. Blanda väl. Degen skall vara kladdig. Lägg över en duk och låt vila i 10 minuter.
  3. Riv (knåda) degen ordentligt på mjölat bakbord  3-4 minuter. Låt vila under duk i 5 minuter, för att sedan rivas (knådas) några minuter till. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  4. Låt jäsa till dubbel storlek under duk i cirka 30 minuter. Strö lite mjöl på degen så att den inte kletar fast i duken.
  5. Utlagning (forma): Ta ut och riv (knåda) degen som hastigast. Forma små bullar av degen 75-80 gram styck (50g för mini, 100g för klassiska stora frallor). Rundriv (rulla) till fina runda bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, med "verket"  (skarven) nedåt (läs mer > Så runddrivs deg). Täck med duk. Låt jäsa 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225-250ºC
  7. Avbaka: Ta bort handduken och pensla bullarna med lite vatten. Strö över vallmofrö eller annat enligt egen smak. Sätt i ugn i cirka 20 minuter.
  8. Ta ut och låt svalna. Vitt bröd är godast nybakat.

Kockens kommentar

En bagare knådar inte, han "river" degen, vilket är ett gammalt uttryck i betydelsen utvidga/utdraga (knåda = "upprepade tryckningar"). Glutentrådarna skall tänjas ut inte tryckas ihop. Läs mer > Så knådas, rivs deg.

Vattenreduktion: Vattenavdunstning vid bakning av bröd beaktas inte automatiskt utan måste beräknas manuellt. Avdunstningen påverkar brödvikten och näringsvärden väsentligt. Vattenhalten i bakat vitt bröd är runt 35%. Cirka 15 cl vatten per bulle har i detta recept dunstat bort i ugnsvärmen. Läs mer, klicka på ingrediens > Vattenreduktion bröd.

Alternativ

Källarfranska

Grahamsfrallor

Kalljästa grahamsfrallor

Havre- och rågbullar

Skållade havrebullar

Surdegsfrallor

Yoghurtfralla

Engelska muffins

Croissanter

Gifflar

Hamburgerbröd

Fiberrika rågbullar

Kuvertbröd

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem