Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om laxfenor >

 

 

Om fondgelé >

 

 

Om nappering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Klassisk laxaladåb - kall inkokt lax i gelé

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 194

Kcal / portion: 856

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3425 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 14%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 441 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om laxfenor > Äts ej

Om fondgelé > Äts ej

Om nappering > Äts ej

...

Skapat av
Karin Chädström

Tillagning (45 min + 4 tim )

  1. Koka upp vatten, salt och vitpeppar. Skär av stjälkarna på dillen och tillsätt dessa. Tillsätt gärna även klyftad lök och slantad (skivad) morot för ökad smak på gelen. Låt i så fall allt småkoka i 30 minuter för att dra ut smakerna. Ta sedan bort smaksättarna med en hålslev.  
  2. Skär laxen i tjocka portionsskivor med skinnet kvar. Lägg ner dem i kokande lag. Låt sjuda i cirka 7 minuter.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, Finhacka dill.
  4. Lyft ur laxen försiktigt och lägg över på ett uppläggningsfat med hög kant. Sila lagen. Spara gärna morotsslantarna till dekoration. 
  5. Enkel klarning: Vispa äggvita lätt till skum. Rör ut gelatin i fiskspadet och sedan äggvitan. Låt sjuda på låg värme ett par minuter. Ta av från plattan och låt vila en liten stund. För finare klarning se recept > Fiskgelé till fiskaladåb. 
  6. Sila lagen genom silduk eller ren handduk urvriden i hett vatten.
  7. Häll lagen över laxen. Dekorera gärna med kokta eller råa morotsslantar och finhackad dill.
  8. Ställ laxen i kylskåp i flera timmar tills gelén stelnat, gärna över natt. Rör inte anrättningen förrän den stelnat ordentligt.
  9. Skala och koka (färsk-)potatis som tillbehör och garnera med dill. Tillred gärna klassisk skarpsås i stället för majonnäs (se separat recept).

Kockens kommentar

Laxaladåb kan med fördel tillagas dagen före servering för att se att gelén stelnat ordentligt. Stelnad gelé fungerar också som visst skydd mot bakterieangrepp. Utmärkt rätt på buffébord. I stället för vitt vin kan rödvin användas, vilket ger rosa gelé passande till lax. Läs mer > Om fondgelé.

Aladåb är klassisk maträtt som serveras kall i stelnad gelé. Läs mer > Inkokning, aladåb.

Passar till

Skarpsås

Pressgurka

Fiskgelé till aladåber

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem