Rostade kastanjer med citronsmör
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

 

Kockskolan:

 

Om saltbakning >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Rostade kastanjer med citronsmör

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 347

Kcal / portion: 501

GBR (GI) / port: 10

Recept: 2003 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 23%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 5%

Portionsvikt: 144 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

 

Kockskolan:

Om saltbakning > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 200-225ºC.
  2. Salt: Häll ett tjockt lager grovt salt i ungsform eller på ugnsplåt. Saltet håller kastanjerna på rätt köl och utan salt blir kastanjernas nedre del brunbränd och hård. Saltet kan återanvändas. Till nöds kan man använda veckad stanniolfolie.
  3. Kastanjer: Skär med vass kniv ett kors i toppen på varje kastanj, annars kan de explodera.
  4. Tryck ner kastanjerna i saltet och sätt in mitt i ugnen 20-30 minuter, tills kastanjerna öppnar sig lite i korset och blivit halvmjuka. Testa en kastanj. (Kastanjer kan inte värmas på senare, de blir hårda).
  5. Tillbehör: Rör under tiden smör med juice av hälften av citronen. Klyfta resten. Salta, alternativt häll upp salt i skål eller på tallrikar och låt gästerna salta själva.
  6. Servera genast med salt och citronklyfta. Låt var och en rensa bort skal. Kniv och tesked kan behövas för att rensa bort det inre skalet som inte är så roligt att få i munnen. Gäller kastanjer som inte är purfärska, som kallat, eller som stekts för länge. I övrigt följer det med ytterskalet.

Kockens kommentar

10 kastanjer per portion (~100 gram tillagat fruktkött), vilket detta recept avser, är lagom till en förrätts­portion. 30 stycken passar till lättare måltid. En tradition är att till premiären av Beaujolais Nouveau äta kastanjer. Kastanjer skall vara färska. Kontrollera genom att klämma på kastanjerna, det får inte vara luft mellan skal och kastanjköttet vilket indikerar att de har torkat ihop. Ibland säljs årsgamla kastanjer. Kasta kastanjer som är mögelangripna. I bland annat Frankrike säljs kastanjer på gatan grillade i oljefat med grillkol. Köp en påse!

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem