Äggröra, scrambled eggs, oeuf brouillé - svensk, amerikansk, engelsk och fransk
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 2

Vattenbadskastrull >

 

 

Värma i vattenbad >

 

 

Om Julia Child >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Äggröra, scrambled eggs, oeuf brouillé - svensk, amerikansk, engelsk och fransk

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 177

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0

Recept: 402 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 12%

Fett: 14%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 113 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Vattenbadskastrull > Äts ej

Värma i vattenbad > Äts ej

Om Julia Child > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (20 min )

Se film engelsk, fransk och amerikansk äggröra, klicka på Jamie Oliver under bilden. Äggröra lagas på lite olika sätt, det väsentliga är att den skall vara krämig, inte överkokt/-stekt, inte heller en jämn massa. Läs mer > Så steks ägg.

  • Svensk äggröra: Ägg blandas lätt med mjölk/grädde eller vatten och lite salt i en bunke. Smör läggs i panna på ganska svag värme och smeten hälls i. Smeten stelnas under sakta omrörning hit och dit med trägaffel, gaffel eller stekspade, så att all lös smet får kontakt med värmen. Röran är klar när smeten stannat sig, men fortfarande är krämig. Den får gärna vara lite kornig och klumpig. Rör ner eventuella tillbehör, salta, peppra.
  • Amerikansk äggröra skiljer sig från svensk äggröra i det att ingen vätska ingår. Rör ihop ägg i en bunke. Smält smör i stekpanna. Tillsätt smeten och lyft den fram och tillbaka med stekspade tills den stannat sig. Enligt Julia Child (se dito) steker man i lätt smörad panna och först när äggröran fått rätt konsistens rörs extra smör eller grädde in i blandningen, liksom övriga eventuella ingredienser.
  • Engelsk äggröra tillagas i kastrull på låg värme. Äggen rörs samman i bunke. En klick smör tillsätts i kastrullen och äggröran hälls i. Vänd runt äggsmeten kontinuerligt med en gummiskrapa, lugnt och metodiskt och låt smöret smälta in. När det börjat stanna sig är äggröran klar.
  • Fransk äggröra kokas i vattenbad (läs mer > Koka i vattenbad), i övrigt på samma sätt som engelsk dito. Det tar dock ganska lång tid i den låga värmen, men belöningen är den krämigaste av krämiga äggröror.

Kockens kommentar

Vatten kan användas i stället för mjölk. En lyxigare variant är att byta ut mjölken helt eller delvis mot grädde. Uteslut i så fall det mesta av smöret. Viktigast är att inte utsätta smeten för hög värme. Ta gärna pannan/kastrullen fram och åter på värmen. Läs mer > Så steks ägg. Jämför > Ägg
stanning, fin äggstanning.
Passar till: Äggröra är klassisk frukostmat med rostat bröd, gärna kombinerat med stekta tomater och stekt svamp. Passar utmärkt som lättare måltid tillsammans med något kallt tillbehör som serveras bredvid, till exempel rökt skinka, kassler, rökt lax, rökt ål, men också med varmt tillbehör som smörstekt svamp. Ibland blandar man hackad vara i röran, exempelvis räkor eller lättkokad späd sparris i bitar. Toppa eller blanda gärna in hackad persilja eller gräslök.

Passar till

Äggstannig, fin äggstanning

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem