Kokt råris-fullkornsris till mat
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner ā 2 dl: 4

Kockskolan:

 

Så lagas ris >

 

 

Om ris >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Kokt råris-fullkornsris till mat

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 219

GBR (GI) / port: 24

Recept: 876 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 1%

Kolhydrater: 28%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 156 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Så lagas ris > Äts ej

Om ris > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1.  Skölj riset i ljummet vatten innan kokning. Om man vill kan man blötlägga riset i några timmar för att förkorta koktiden. Koka i så fall riset i blötläggningsvattnet.
  2. Vattenmängd: Råris kokas i bestämd mängd vatten, cirka dubbla mängden, tills allt vatten kokat in i riset. Alternativt kokas ris i rikligt med vatten, varvid vattnet silas bort när riset är klart.
  3. Kokning: Lägg riset i kallt vatten utan salt och koka upp. Rör om och lägg på lock. Riset sjudes på svag värme utan att röras om ytterligare, tills det inte längre suger åt sig vatten. Vid bestämd vattenmängd måste man passa att det inte kokar torrt och bränns. Tillsätt hett vatten vid behov.
  4. Koktid för råris vanligen runt 40 minuter. Se förpackning.
  5. Lufta riset med en gaffel. Smaka av med salt och servera.
  6. Tillval: En klick smör i det kokta riset gör riset glansigt, smakrikt och mindre klibbigt.

Kockens kommentar

Råris kan avse själva riskornen med skal, men i handeln är det synonymt med fullkornsris. Fullkornsris är riskorn där det hårda oätliga ytterskalet (kliskiktet, blomfjällen) avlägsnats. Innanför detta skal finns en silvergrå hinna ("silverhinnan"), som omsluter den stärkelserika riskärnan (frövitan). Till skillnad från vitt (polerat) ris har fullkornsris kvar silverhinnan. Råris bör kokas utan salt, för att saltet gör att råris har en benägenhet att sluta sig och hårdna. Läs mer > Om ris.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem