Körsbärssoppa, kräm, kompott, spottsoppa
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Om fruktkräm, kompott >

 

 

Om körsbär >

 

 

Urkärnare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Körsbärssoppa, kräm, kompott, spottsoppa

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 373

GBR (GI) / port: 4

Recept: 1491 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 4%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 399 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Om fruktkräm, kompott > Äts ej

Om körsbär > Äts ej

Urkärnare > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min )

  1. Skölj av och kärna ur bären. Läs mer > Om körsbär. (Hela ej urkärnade = spottsoppa, se kommentar).
  2. Koka: Lägg i kastrull med vatten, socker och vaniljsocker. Låt småkoka på svag värme i cirka 20 minuter.
  3. Rör ut majs- eller potatismjöl i lite kallt vatten. Rör ner detta i soppan. Smaka av med citronjuice. Låt soppan koka upp och sedan svalna.
  4. Servera soppan ljummen eller kall med vispad grädde eller mjölk. Skorpor eller mandelbiskvier passar som tillbehör.

Kockens kommentar

Körsbärssoppa är ett utmärkt sätt att ta tillvara surkörsbär som man brukar få ett överflöd av i skördetid och som är för sura för många att äta naturell. 

Soppa, kräm, kompott: Kräm är en tjockare soppa där stärkelsemedel tillsats. Kompott är en kräm (eller soppa) som innehåller hel eller delar av frukten med eller utan kärnor. Läs mer > Om fruktkräm, kompott.

Spottsoppa är soppa på körsbär med kärnorna kvar, ej urtagna. "Spott" för att man måste spotta ut kärnorna när man äter soppan. Dock bör påpekas att kärnorna innehåller glykosider som kan omvandlas till blåsyra motsvarande bittermandel. Man bör därför inte äta spottsoppa i större mängder. Läs mer > Om körsbär.

Fransk körsbärssoppa: Körsbär kokas i lika delar rödvin och vatten smaksatt med socker, salt och peppar. Klassiskt i Alsace är att smöra gamla brödskivor med smör på båda sidor och pudra med vetemjöl, vilka sedan steks gyllenbruna i panna. Soppan hälls sedan över brödet vid servering. 

2023-04

Alternativ

Ungersk surkörsbärssoppa

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem