Havstång

Havstång

(havsalger, släke, havsgrönsaker, kelp, brunalger, rödalger, grönalger)

  • Kalorivärden:

Fakta

Tång är större arter av havslevande alger. Fleratalet är röd- eller brunalger, några är grönalger. Till brunalger (kelp), räknas blåstång, som finns runt Sveriges kuster. Släke är en gotländsk benämning på tång liggande i strandkanten. Vissa fanerogamer kallas också tång, t.ex. bandtång. Tång finns i alla världens hav i stor mängd och variationsrikedom.

Produktionen av havsalger var 2012 knappt 24 miljoner ton, till ett värde av 43 miljarder kronor, varav rödalger 54%, brunalger 34% och övriga alger 12%. Kina svarar för över hälften av världsproduktionen av havsalger. Källa: FAO


SÅ ANVÄNDS TÅNG

Föda: Tång som födoämne ("havsgrönsaker"), förekommer främst i Japan, men också i andra östasiatiska länder. Ett fåtal sorter används till föda, som wakame (brunalg), kombu (brunalg), nori (rödalg), arame (brunalg) och Hiziki (brunalg). Tång kan köpas, vanligtvis torkad, i asiatiska butiker. Tång äts färsk eller används torkad i matlagning. Finns också i pulverform som konsistensgivare (läs mer > Agar). Tång har högt näringsvärde. Rikligt med proteiner och kolhydrater, liksom mineraler och andra spårämnen plus vitaminer.

Industriellt: Tång innehåller stora mängder kalcium- och kväve­förening­ar och används som gödningsmedel, till sodaframställ­ning och som stabiliseringsmedel i livsmedelsindustrin.

Språk

Latin: Fucus

Engelsk översättning

seaweeds, kelp

Fransk översättning

algues de mer, varech

Italiensk översättning

kelp

Tysk översättning

Tang, Seetang

Spansk översättning

quelpo, alga

Bli medveten om vad du äter!