(1. melass = restprokt vid sockerproduktion 2. melassirap, svart sirap)
1. molasses = residual product in sugar production 2. molasses syrup UK: black treacle US: blackstrap
1. mélasse = produit résiduel dans la production de sucre 2. sirop de mélasse
1. melassa = prodotto residuo nella produzione dello zucchero 2. sciroppo di melassa
1. Melasse = Restprodukt bei der Zuckerherstellung 2. Melassesirup
1. melaza = producto residual en la producción de azúcar 2. jarabe de melaza, almíbar
Melass år en restprodukt vid framställningen (centrifugeringen) av socker (läs mer > Så framställs socker). Det är kladdig svart massa, mindre söt än socker. Består till cirka 45% av okristalliserat socker, invertsocker (Läs mer > Invertsocker), andra organiska ämnen ungefär 20%, kaliumsalter 10% och vatten 25%. Används till svart sirap, sprit- och jästframställning och som djurfoder.
Svart sirap (melassirap) är onekligen är svart. Ibland avses mörk sirap eller maltsirap (se respektive). Melass är en biprodukt (råsirap) vid utvinning av socker ur saften av sockerrör eller sockerbetor. Det är en tjock trögflytande vätska med 50-66% sockerandel. Benämns i England för Black treackle. Det finns också ljus sådan (läs mer > Golden Syrup). Se recept med melassirap, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS MELASSIRAP
Melassirap används som annan sirap och särskilt när kraftfull smak önskas. Används till bakverk och traditionell knäck och kola. Läs mer > Knäck och kolakonfektyr.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-05