(basmati = indiskt långkornigt luftigt ris)
basmati rice = Indian long grain airy rice
riz basmati = riz aéré indien à grains longs
riso basmati = riso arioso indiano a chicco lungo
Basmatireis = indischer luftiger Langkornreis
arroz basmati = arroz aireado indio de grano largo
Basmati (hindi = doftande) är ett långkornigt ris. Saluförs som regel polerat (vitt ris) men förekommer även som fullkornsris i producentländerna. För att få benämnas basmati skall kokt ris ha minsta medellängd på 6,61 mm och risbredd på högst 2 mm enligt indiska myndigheter. Det är ett lätt och luftigt ris som inte klibbar när kokt. Det sägs också vara ett aromatiskt ris, av många ansett som det godaste matriset (läs mer > Om ris). Riset har sitt ursprung på den indiska subkontinenten (Indien, Pakistan, Nepal) där det har kultiverats (odlats) i flera 100-tal år med 1000-åriga anor. Riset omtalas i skrift första gången 1766. Det finns 10 olika sortvarianter av basmati godkända av de Indiska myndigheterna (Basmati 217, Basmati 386, Dehradun, Haryana, Kasturi (Baran, Rajasthan), Mahdi Suganda, Punjab, Pusa, Ranbir och Taraori). Därutöver finns andra sorter och hybrider i andra producentländer. Läs mer > Långkornigt vitt ris.
Odling/produktion: Riset som skördas en gång per år odlas främst i Indien och Pakistan som tillsammans står för huvuddelen världshandeln med varan. Indien står för cirka 65%, främst odlat i delstaten Haryana väster om Delhi. Pakistan svarar för 35% av världshandeln och odling sker främst Punjabprovinsen. Största köpare av indiskt basmatiris är Saudiarabien, Iran och Förenade Arabemiraten. Produktion sker även i andra länder som Nepal, Sri Lanka, Indonesien, Kenya och USA, men främst för inhemsk konsumtion. Basmati är ett exklusivt ris dyrare än annat ris, varför det fuskas en del med inblandning av annat billigare ris.
Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris, och anses därför mindre nyttigt. Å andra sidan brukar mängden arsenik vara lägre (läs mer > Om ris).
SÅ ANVÄNDS BASMATIRIS
Basmati används huvudsakligen som matris, som tillbehör till mat eller som grund i en sallad. Särskilt bra till indiska och orientaliska rätter. Riset bör blötläggas 30 minuter före tillagning vilket bättre bevarar risets unika arom och smak. Riset kokas cirka 30 minuter (se anvisning på förpackning). Läs mer > Så tillagas ris. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07