(vildapel, vildäpplen 1. apel, äppelträd, äpple 2. trädgårdsapel 3. ätäpplen, bordsäpplen 4. kokäpplen 5. sommaräpplen 6. höstäpplen 7. vinteräpplen 8. paradisäpplen)
Latin: Malus 1. Malus domestica
wild apples 1. apple tree, apple, pomes 2. garden apple, pippin apple 3. eating apples, table apples 4. cooking apples 5. summer apples 6. autumn apples 7. winter apples 8. crab apples
pommes sauvages 1. pommier, pomme 2. pomme de jardin 3. pommes ā manger, pommes de table 4. pommes ā cuire 5. pommes été 6. pommes automne 7. pommes hiver
mele selvatica 1. melo, mela 2. mela da giardino 3. mele da mangiare, mele da tavola 4. mele da cucina 5. mele estive 6. mele autunnali 7. mele invernali
Wildäpfeln 1. Apfelbaum, Apfel 2. Gartenapfel 3. Äpfel essen, Tafeläpfel 4. Äpfel kochen 5. Sommeräpfel 6. Herbstäpfel 7. Winteräpfel 8. Krabbenapfel
manzanas silvestres 1. manzano, manzana 2. manzana de jardín 3. comer manzanas, manzanas de mesa 7. cocinar manzanas
Aplar (Malus) är biologiskt ett släkte inom familj rosväxter och nära släkt med bland annat päron och plommon. Släktet omfattar cirka 35 arter (30-55), botanikerna har lite olika uppfattningar. Vildäpplen är hemmahörande på många platser i tempererade områden på norra halvklotet. Ur gastronomisk synpunkt är framför allt arten Apel, Äppelträd (M. domestica) av intresse, vilket gett upphov till de flesta odlade äpplen vi till vardags konsumerar. Apel anses härstamma från Kaukasien. Övriga arter benämns ofta vildäpple eller paradisäpple (som också är en citronsort), i engelskspråkiga länder kallat crab apples. Vildäpplen är en hård och sur frukt. Se film, klicka på "GTAC" under bilden ovan.
Historia: Äpplen har odlats i minst 2000 år i Asien och Europa. Arkeologiska fynd av äppelrester har upptäckts på många boplatser från yngre stenåldern och bronsåldern. Såväl de gamla grekerna som romarna odlade äpplen. Den först omtalade äppelsorten i Europa är från ett engelskt kloster år 1203. Under 1700- och 1800-talet utvecklades en mångfald sorter i Europa. Många sorter förknippas med vissa länder till exempel Granny Smith med Australien och man vårdar ofta de gamla sorterna lokalt. I till exempel Sverige finns cirka 200 odlade sorter och varje landskap (landsdel) har sin egen sort (läs mer > Landskapsäpplen Sverige). Äpple infördes i form av frön till USA av emigranter på 1700-talet och en av de första odlade sorterna benämndes Pippinäpplen (pippin = fröplanta). Den ursprungliga varianter har numera ersatts av andra sorter men begreppet pippin finns kvar som tilläggsnamn på några sorter till exempel Cox´s Orange Pippin.
ÄPPLEN
Äpple (Malus domestica) är en art i apelsläktet. Som odlad förekommer arten i tempererade områden runtom i världen. Det är den tredje mest odlade frukten näst banan och vattenmelon. Trädet som är lövfällande och härdigt blir 5-12 meter högt. Blommorna är vita, ofta rödlätta. Förädlad, odlat äpple benämns trädgårdsapel. Extra fina äpplen kallas dessertäpplen eller bordsäpplen (fr. pommes de table). Kokäpplen kallas frukt som inte är så fin och som bäst lämpar sig till syltkokning, mos, äppelpajer och liknande. Surkart är små sura, ej fullt utvecklade äpplen. Det lär finnas runt 15.000 olika äppelsorter varav hälften i USA. I Sverige finns några hundra varianter. I butik dominerar fyra sorter, två gröna nämligen Granny Smith och Golden Delicious, samt två röda Gala och Red Delicious. I högerkolumnen redovisas ett 50-tal utvalda äpplen, de vanligast förekommande och ett antal av klassiska äpplen från Sverige.
Äpplen delas in i tre kategorier, sommaräpplen med kort hållbarhet, höstäpplen som kan lagras i ett par månader och vinteräpplen som kan lagras i upp till ett halvår.
Pollinering: Äpple är vanligen självsteril i betydelsen att de inte befruktas av den egna artens pollen utan behöver vissa andra äppelträd i sin närhet för befruktning av insekter.
Etengas: Mogna äpplen avger etengas (etylen) vilket är skadligt för många blommor, vissa frukter och grönsaker. Läs mer > Etengas.
Odling: Familjeträd är träd där flera sorter ympats på en stam för att ge större smak- och säsongsvariation. Ett annat motiv är att sorterna pollinerar med varandra. Passar väl i en liten trädgård och om man bara köper ett träd. Vanligtvis ympas 3-4 sorter på grundstammen, lämpligen sommar-, höst- och vinterfrukt. På plantskolor brukar man kunna beställa den kombination man önskar. En nackdel är att träden ofta blir lite ojämna och inte så vackra.
Produktion: Världsproduktionen av äpple blev 86 miljoner ton år 2020, en ökning med 220% sedan år 1970 (befolkning +111%). Äpple är den tredje mest producerade frukten, näst banan och vattenmelon. Största producentland är Kina som svarar för nästan hälften av världens äppelproduktion. Näst störst är USA med andel 5%. Europa svarar för en femtedel med Italien som största producent (3%). Läs mer > Produktion europeisk frukt.
SÅ ANVÄNDS ÄPPLE
Äppelsorter har olika egenskaper och passar för olika ändamål - att ätas råa, att tillagas i pajer eller att kokas till mos, samt till att pressas till jos eller cider. De flesta äpplen som säljs i butik är ätäpplen. Traditionellt fanns landspecifika kokäpplen, i Frankrike till exempel Caville blanc d´hiver, i England Bramley´s Seedling och i Tyskland Glockenapfel. Numera är dessa som regel ersatta av äpplen som är både ät- och kokäpplen.