(1. svart ris, lila ris, förbjudet ris 2. venusris = italienskt svart ris)
1. black rice, purple rice, forbidden rice 2. venus rice = Italian black rice
1. riz noir, riz violet, riz interdit 2. riz vénus = riz noir italien
1. riso nero, riso viola, riso proibito 2. riso venere = riso nero italiano
1. schwarzer Reis, lila Reis, verbotener Reis 2. Venusreis = italienischer schwarzer Reis
1. arroz negro, arroz morado, arroz prohibido 2. arroz venus = arroz negro italiano
Svart ris är fullkornsris av asiatiskt ris (läs mer > Om ris) med svart kliskikt (skal, läs mer > Sädeskornets anatomi). Vid tillagning antar riset en mörklila ton. Färgen kommer från antioxidanten antocyanin som också förekommer i andra frukter som blåbär, blodapelsin och svarta vinbär. Det svarta riset var förr förbehållet kejsarfamiljen i Kina, varför det också kallades det förbjudna riset. Det finns olika sortvarianter vanligen medelkornigt, ibland kortkornigt klibbigt ris. Läs mer > Om ris. Se film, klicka på "Ian experiments" under bilden ovan.
SÅ ANVÄNDS OCH TILLAGAS SVART RIS
Svart ris används som matris på samma sätt som vanligt vitt ris. Passar som tillbehör eller som grund i en sallad. Används gärna i asiatiska länder till desserter, till exempel i klassisk kinesisk svart riskaka. Tillagningstiden för fullkornsris är längre (40-45 minuter) än för polerat vitt ris (cirka 20 minuter). Se anvisning på förpackning. Läs mer > Så tillagas ris.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07