Kokt kött förekommer ganska sällsynt, desto vanligare är bräsering, det vill säga först steks (bryns) köttet runt om till fin yta för att sedan kokas i gryta med lock. Det som till vardags brukar kallas köttgrytor är i allmänhet "grytbitar" som bryns och långkokas. Den mer sublima kokningen av kött som ger mild och finstämd smak är nästan bortglömd. Dessvärre blir det också allt vanligare att inte ta i beaktande vilket slags kött som stoppas i grytan. Kanske utgår alla ifrån att det alltid avser det bindvävsrika sega köttet? I recept kan det stå kort och gott nötkött, viltkött eller liknande. Det är därvid större skillnad mellan tillagning av olika styckdelar än skillnaden mellan olika djurslag.
Andras recept: De flesta "köttgrytor" på internet avser brynt kött som långkokas. Generellt är författarna tyvärr dåliga på att precisera köttvalet. Vanligt är att bara ange "nötkött", "viltkött" eller "grytbitar". I en kokbok utgiven av känd köttproducent står "Till gryta kan du använda nästan vilket kött som helst", utan att närmare precisera. Visst kan man det, men det kräver olika tillagningssätt för att uppnå bra resultat. När köttslag preciseras anges oftast högrev vilket är bra kött till långkok. Tillagningstiderna för långkok är förvånansvärt ofta korta, bindvävsrikt kött blir inte mört på en timme eller två. Inte heller strimlat kött fungerar bra i långkok vilket ibland förekommer i recept. De vaga angivelserna av köttslag och tillagningstider gör det svårt för novisen att tillaga köttet på rätt sätt.
Hälsa: Kokt kött anses hälsosammare än stekt.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-04