(trädgårdschampinjon, brun champinjon, skogschampinjon, kastanjechampinjon i butik)
Latin: Agaricus bisporus
white mushroom, brown mushroom
champignon
fungo prataiolo
Champignon
champiñóne
Trädgårdschampinjon är en art i släkte champinjoner och odlas kommersiellt i stor omfattning inomhus på en kompost av vetehalm, hästgödsel och kalk. Det finns vita och bruna trädgårdschampinjoner. De bruna kallas i butik för skogschampinjoner vilket de inte är (se kommentar nedan) eller för kastanjechampinjoner. Portabella är en förstorad variant trädgårdschampinjon (läs mer > Portabella). Odling av champinjoner började i Frankrike på 1700-talet.
Skogschampinjon i butik, även kallat kastanjechampinjon, är egenligen inte en skogschampinjon utan en odlad brun trädgårdschampinjon. Äkta skogschampinjoner är en annan smakrikare art (läs mer > Skogschampinjoner).
Kommentar: Undvik att köpa konserverade champinjoner. Smaken är tvivelaktig, inte välsmakande, färgen ganska oaptitligt (brun) och priset är inte lågt.
Mushrooms är i engelskan ett allmänt begrepp för svamp. Ofta används begreppet mushroom i svensk översättning för vad vi kallar champinjon (eng. white eller brown mushroom). Andra "mushrooms" kan till exempel vara morel mushroom (murklor), eller chantarelle mushroom (kantarell).
Hälsa: Även vanliga matsvampar kan ha skadlig inverkad vid hög konsumtionsnivå. Antalet studier är än så länge begränsat avseende olika arter, men en samlad bedömning är att man bör undvika mycket stor konsumtion av champinjoner, vilket är ett par hekto i veckan. Svensken konsumerar i snitt ett par hekto i månaden, vilket inte anses vara något problem. Man kan förmoda att problemen även gäller andra matsvampar, men man vet inte i brist på studier. Läs mer > Svampgifter.
SÅ ANVÄNDS CHAMPINJONER
Både hatt och fot äts. Champinjoner kan användas råa i sallader, stekas i smör eller olja, marineras, stuvas med mera. Smaken framträdande mer efter tillagning. De passar också i soppor och grytor. Vill man ha riktigt bleka och rosiga (trädgårds-)champinjoner, sköljer man dem i kallt vatten och vänder dem i vetemjöl. Skölj sedan bort mjölet. Läs mer > Så tillagas svamp.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-10