Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta

Foto: Film: Einfach Backen, Zwetschgen Datschi

Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta

Lägg till ingredienser

Antal bitar: 9

Sviskon

2.0 

kilo

el. annat plommon

 

 

Mjölk

2.5 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Smör

100.0 

gram

Jäst röd färsk till söt deg

25.0 

gram

Vetemjöl

500.0 

gram

eller

8.0 

dl

Smör mjukt

100.0 

gram

Kanel

 

 

Strösocker

0.5 

dl

Salt

 

 

 

Tillbehörsalternativ:

 

Torrgrädde, gräddpulver

 

 

Vispgrädde

 

 

Vaniljsås färdig

 

 

 

Kockskolan:

 

Om finpajer >

 

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om katrinplommon >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 176

Kcal / portion: 538

GBR (GI) / port: 12

Recept: 4846 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 2%

Fett: 7%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 307 gram)

Ingredienser

Visa:

Sviskon 2.0 kilo 18%

el. annat plommon %

Mjölk 2.5 dl 3%

Strösocker 1.0 dl 8%

Smör 100.0 gram 15%

Jäst röd färsk till söt deg 25.0 gram 1%

Vetemjöl 500.0 gram 36%

eller 8.0 dl %

Smör mjukt 100.0 gram 15%

Kanel 0%

Strösocker 0.5 dl 4%

Salt 0%

 

Tillbehörsalternativ:

Torrgrädde, gräddpulver 0%

Vispgrädde 0%

Vaniljsås färdig 0%

 

Kockskolan:

Om finpajer > Äts ej

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om katrinplommon > Äts ej

Tillagning (2 tim )

Se film, klicka på "Einfach Backen" under bilden ovan.

  1. Smält smör, tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt. Lös upp jästen. Tillsätt socker.
  2. Deg: Sikta mjöl i en bunke. Tillsätt jästmjölken och en nypa salt. Blanda väl till en smidig deg. Täck skålen med en handduk och låt jäsa i en halvtimme. 
  3. Låt smöret bli mjukt. Halvera och kärna ut plommon. Smöra en ugnsplåt eller lägg på bakplåtspapper. Blanda kanel med socker. Tillval: Gräddpulver i blandningen skyddar degen att bli blöt av fruktsaft. 
  4. Förvärm ugnen till 175-180ºC.
  5. Tårta: Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och kavla ut den ugnsplåtsstor. Lägg över på plåten. Strö över kanelblandningen. Tryck ner plommon tätt, får gärna stå upp lite grann.
  6. Grädda i ugn cirka 40 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna. Skär upp i portionsbitar. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljsås.

Kockens kommentar

Tårtan kan lagas med andra plommonsorter.

Sviskon är ett klassiskt extra sött plommon (läs mer, klicka på ingrediensen). Används till katrinplommon (läs mer> Om katrinplommon).

Datschi (bayerska) = pajdegskaka toppad med frukt, särskilt plommon.

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta