Classic English Hard Toffee (smörknäck)

Foto: Project Pterodactyl

Classic English Hard Toffee (smörknäck)

Lägg till ingredienser

Sats (ugnsplåt): 1

Smör

3.0 

dl

Strösocker

3.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Vaniljsocker

0.5 

tsk

 

Alternativ:

 

Svart sirap, melasssirap

 

 

Sirap mörk

 

 

Råsocker

 

 

 

Kockskolan:

 

Om knäck och kola >

 

 

Så kokas knäck, kola >

 

 

Kulprov >

 

 

Om sockerlag >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 559

Kcal / portion: 3067

GBR (GI) / port: 98

Recept: 3067 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 0%

Fett: 39%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 549 gram)

Ingredienser

Visa:

Smör 3.0 dl 63%

Strösocker 3.0 dl 37%

Salt 1.0 krm 0%

Vaniljsocker 0.5 tsk 0%

 

Alternativ:

Svart sirap, melasssirap 0%

Sirap mörk 0%

Råsocker 0%

 

Kockskolan:

Om knäck och kola > Äts ej

Så kokas knäck, kola > Äts ej

Kulprov > Äts ej

Om sockerlag > Äts ej

Tillagning (45 min )

Se film, klicka på "Project" under bilden.

  1. Lägg ut aluminiumfolie på en ugnsplåt.
  2. Smält smör i kastrull. Tillsätt socker, vanilj och salt. Koka upp och rör om hela tiden tills klart.
  3. Efter ett par minuter tjocknar smeten, blir krämig och krämgul. Efter ytterligare en stund börjar den mörkna. Fortsätt röra.
  4. När smeten fått ljusbrun-brun färg och lätt seg konsistens hälls den upp på plåten. Låt stena. Bryt sönder i bitar.

Kockens kommentar

Knäck är klassiskt hård och brytbar, därav namnet. Kola är mjuk-seg. Klassisk toffee är hård smörknäck som i detta recept. Ursprungligen av melassirap (svart sirap). Läs mer > Om knäck och kola.

Konsistensen varierar med koktid, det vill säga smetens koktemperatur enligt nedan.

 Fudge, kola, knäck

Normtal

 Kulprov *)
 Fudge

115°C

 Lös, ej formbar

 Mjuk-seg kola

120°C

 Mjuk-seg kula

 Fast-seg kola

125°C

 Fast-seg kula

 Hård kola

140°C

 Hård-seg kula

 Knäck

150°C

 Stelnar direkt

 Hård nougat

170°C

 Brun sockerlag

 Källa: Kunskapskokboken 2021-03. *) läs mer > Kulprov.


För att mäta temperaturen behövs en socker­termometer (se dito). Saknar man sådan gör man ett så kallat kulprov (se dito).

Alternativ

Svensk halvhård knäck

Nogatine, fransk nötknäck

Halvhård knäckbräck

Fler recept inom Knäck, kola och fudge

Liknande recept som Classic English Hard Toffee (smörknäck)