Rökt nötrulle till smörgåspålägg

Foto: All Things BBQ

Rökt nötrulle till smörgåspålägg

Lägg till ingredienser

Portioner: 12

Nötrulle

1.5 

kilo

Köttbuljongtärning

1.5 

styck

Vatten

1.0 

dl

Worcestershiresås

2.0 

tsk

Köttspruta >

 

 

Timjan färskhackad

2.0 

msk

Rosmarin färskhackad

2.0 

msk

Vitlök

3.0 

klyftor

Matolja

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Ved

 

 

 

Kockskolan:

 

Så röks nötstek >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 138

Kcal / portion: 154

GBR (GI) / port: 0

Recept: 1848 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 25%

Fett: 4%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 111 gram)

Ingredienser

Visa:

Nötrulle 1.5 kilo 84%

Köttbuljongtärning 1.5 styck 1%

Vatten 1.0 dl 0%

Worcestershiresås 2.0 tsk 1%

Köttspruta > Äts ej

Timjan färskhackad 2.0 msk 0%

Rosmarin färskhackad 2.0 msk 0%

Vitlök 3.0 klyftor 1%

Matolja 2.0 msk 13%

Salt och peppar 0%

Ved Äts ej

 

Kockskolan:

Så röks nötstek > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "All Things BBQ" under bilden.

  1. Putsa köttet fritt från senor och hinnor.
  2. Arrangera röken för 120°C värme. Använd alspån eller annan rökved (läs mer > Ved).
  3. Marinera: För att få köttet saftigare och smakrikare kan man som i filmen med en köttspruta injicera en blandning av smulad köttbuljongtärning upplöst i lite vatten och smaksatt med worcestershiresås.
  4. Kryddning: Krydda köttet enligt eget önskemål. I filmen används en blandning av finhackad timjan, rosmarin, vitlök och en allkrydda blandat med matolja. Smeta in steken med blandningen.
  5. Rök: Lägg in köttet i röken till kärntemperatur 52-55°C. Det tar 2-3 timmar vid jämn värmetillförsel.
  6. Servera: Ta ut och låt svalna eller kallna. Kallt kött är lättare att skära i tunna skivor. Skär så tunt som möjligt och lägg på smörgås med tillbehör enligt eget önskemål. Köttet kan sparas i kylskåp i en vecka.

Kockens kommentar

Nötrulle är ett ganska tufft, fast kött som lämpar sig att när tillagad skivas tunt och användas som smörgåspålägg. I handeln kan man köpa tunt skivad rimmad (saltad) nötrulle, som då brukar kallas "saltrulle". Läs mer, klicka på ingrediensen.

Fler recept inom Rökt, rökgrillat nötkött

Liknande recept som Rökt nötrulle till smörgåspålägg