Bräserad oxlägg

Foto: Food Wishes, beef shank

Bräserad oxlägg

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Oxlägg skiva 2-3 cm

4.0 

styck

Oxmärg från benpipa }

40.0 

gram

Matolja till stekning

2.0 

msk

Gul lök el. annan lök

3.0 

styck

Vitlök

2.0 

klyftor

Morot

1.0 

st stor

Blekselleri

2.0 

stjälkar

Rosmarin färsk

2.0 

kvistar

Lagerblad

 

 

Peppar grovmald

2.0 

tsk

Timjan

4.0 

kvistar

Oxbuljong avfettad

6.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

800.0 

gram

 

Kockskolan:

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Om benmärg >

 

 

Om kryddbukett, kryddpåse >

 

 

Så skummar man >

 

 

Laga bindvävsrikt kött >

 

 

Om bräsering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 99

Kcal / portion: 632

GBR (GI) / port: 5

Recept: 2526 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 9%

Fett: 4%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 639 gram)

Ingredienser

Visa:

Oxlägg skiva 2-3 cm 4.0 styck 44%

Oxmärg från benpipa } 40.0 gram 12%

Matolja till stekning 2.0 msk 9%

Gul lök el. annan lök 3.0 styck 6%

Vitlök 2.0 klyftor 1%

Morot 1.0 st stor 2%

Blekselleri 2.0 stjälkar 0%

Rosmarin färsk 2.0 kvistar 0%

Lagerblad 0%

Peppar grovmald 2.0 tsk 0%

Timjan 4.0 kvistar 0%

Oxbuljong avfettad 6.0 dl 3%

el. vatten + konc. fond 0%

 

Tillbehör:

Potatis 800.0 gram 21%

 

Kockskolan:

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Om benmärg > Äts ej

Om kryddbukett, kryddpåse > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Laga bindvävsrikt kött > Äts ej

Om bräsering > Äts ej

Tillagning (30 min + 4 tim )

Se film, klicka på "Food Wishes" under bilden.

  1. Skala och skär löken i halvmånar.
  2. Bryn: Hetta upp olja på hög värme och bryn köttskivorna på båda sidor. Lägg över i gryta eller stekkastrull.
  3. Fräs löken så att de får färg utan att bli brända.
  4. Gryta: Skala och krossa vitlök, lägg i grytan. Ansa och grovskär morot och selleri, lägg i grytan. Bind gärna ihop bladkryddorna till en kryddbukett, lägg i grytan. Lägg i löken och fyll på med buljong så att det täcker.
  5. Sjud: Lägg på lock och låt sjuda på låg värme tills mört (3-4 timmar). Köttet skall ha lossat, eller lossna lätt från benet.
  6. Tillbehör: Tillred under tiden tillbehör enligt eget önskemål. I filmen serveras köttet med polenta (kokta majsgryn). Kokt potatis är ett alternativ.
  7. Ta ur kryddbuketten och benbitarna med märg när köttet är färdigkokt. Öka värmen så att skyn kokar. Skumma av fett från ytan och låt småkoka till lagom konsistens. Lägg tillbaka benbitarna så att de blir varma.
  8. Servera: Låt varje gäst få en benbit med märg. En tesked kan behövas för att gröpa ur märgen.

Kockens kommentar

Oxmärg som anges i receptet är den mängd som medföljer oxläggsskivorna, skall alltså inte inhandlas. Märgen anges för att få rätt portions- och närings­värden. "Oxlägg skivad" beaktar inte innehållet av märg, utan bara köttdelen. Märg består huvudsakligen av fett. Notera att märgen svarar för 12% av receptets energiinnehåll.

Detta recept är en variant av Ossobuco, som vanligtvis tillagas av kalvlägg. Köttet på oxlägg är mer grovfibrigt än på kalvlägg och behöver extra koktid. Samtidigt är oxläggen smakrikare. Märgen i benen ger extra smak till anrättningen och är mycket gott att äta i sig. Läs mer > Om benmärg.

Alternativ

Osso buco

Fler recept inom Bräserat nötkött, grytstek

Liknande recept som Bräserad oxlägg