New York Strip Steak, 4 cm biff

Foto: Simply Elegant Home Cooking

New York Strip Steak, 4 cm biff

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Biff med fettkappa

500.0 

gram

Koshersalt

 

 

Svartpeppar grovmald

 

 

Matolja till stekning

2.0 

msk

Smör

30.0 

gram

Timjan

4.0 

kvistar

Vitlök

2.0 

klyftor

Fettreduktion

-30.0 

gram

Om fettreduktion >

 

 

Aluminiumfolie

 

 

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks biff >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 173

Kcal / portion: 368

GBR (GI) / port: 0

Recept: 735 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 22%

Fett: 9%

Kolhydrater: 1%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 212 gram)

Ingredienser

Visa:

Biff med fettkappa 500.0 gram 71%

Koshersalt 0%

Svartpeppar grovmald 0%

Matolja till stekning 2.0 msk 32%

Smör 30.0 gram 30%

Timjan 4.0 kvistar 1%

Vitlök 2.0 klyftor 2%

Fettreduktion -30.0 gram -36%

Om fettreduktion > Äts ej

Aluminiumfolie Äts ej

 

Kockskolan:

Så pannsteks biff > Äts ej

Tillagning (30 min + 1 tim )

Se film, klicka på "Simply Elegant" under bilden.

  1. Skär biffen i 4 centimeter tjocka skivor. Låt rumstemperera i en timme. Skala och krossa vitlök. Torka noga av all fukt från köttytan med hushållspapper. Salta och peppra.
  2. Tillbehör: Förbered och tillaga tillbehör enligt eget önskemål. Tillagningstid ej medräknad.
  3. Stek: Hetta upp en (gjutjärns-)panna på högsta värme. Tillsätt lite neutral olja när pannan är het. Börja med att bryna fettkappan i cirka 1 minut. Lägg ner steken och låt steka i 3 minuter och 45 sekunder på var sida.
  4. Sänk värmen till medellåg. Bryn även den andra kanten. Lägg ner biffen. Tillsätt smör, vitlök och timjan. Låt steka ett par minuter samtidig som steken öses med stekfett med en sked. Vänd och gör likadant med den andra sidan.
  5. Vila: Lägg biffen på aluminiumfolie. Ös lite stekfett på ytan. Packa in biffen med folien och låt vila i 10 minuter.
  6. Servera: Servera hel bit eller skär köttet i tjocka skivor.

Kockens kommentar

New York Strip Steak är biff av hög kvalitet med en del av fettkappan kvar, som skärs i tjocka skivor. Detta är en rejäl portion kött på närmare 200 gram tillagat kött.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.


Koshersalt är vanligt salt fast lite grovkornigare. Läs mer, klicka på ingrediensen. I brist på sådan använd flingsalt eller vanligt salt.

Fettreduktion: Allt stekfett äts inte. För att få rätt portions- och näringsberäkning har fettmängden reducerats. Läs mer > Om fettreduktion.

Passar till

Bakad potatis

Hasselbackspotatis

Bakad sötpotatis

Pommes frites

Tomatsallad med rödlök

Aromsmör

Alternativ: Grillad New York Strip Steka

Fler recept inom Biff, ryggbiff

Liknande recept som New York Strip Steak, 4 cm biff