Omurice - japansk omelett med risfyllning

Foto: Umi Syam

Omurice - japansk omelett med risfyllning

Lägg till ingredienser

Portioner: 2

Ris kokt

4.5 

dl

Kycklingfilé utan skinn

1.0 

styck

Gul lök

0.5 

styck

Champinjoner

25.0 

gram

Sojasås japansk

1.0 

tsk

Ketchup

3.0 

msk

Ägg

3.0 

styck

Mjölk

3.0 

msk

Salt och peppar

 

 

Matolja till stekning

2.0 

msk

 

Garnering:

 

Ketchup

1.0 

msk

 

Kockskolan:

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 145

Kcal / portion: 650

GBR (GI) / port: 17

Recept: 1301 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 5%

Kolhydrater: 16%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 447 gram)

Ingredienser

Visa:

Ris kokt 4.5 dl 42%

Kycklingfilé utan skinn 1.0 styck 12%

Gul lök 0.5 styck 2%

Champinjoner 25.0 gram 1%

Sojasås japansk 1.0 tsk 0%

Ketchup 3.0 msk 4%

Ägg 3.0 styck 14%

Mjölk 3.0 msk 2%

Salt och peppar 0%

Matolja till stekning 2.0 msk 18%

 

Garnering:

Ketchup 1.0 msk 1%

 

Kockskolan:

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Tillagning (30 min + 20 min )

Omurice är risrätt innesluten av en omelett. Det finns olika varianter. Se film på en speciellt elegant variant av Omurice, klicka på "Umi Syam" under bilden. Det receptet avviker från det här angivna.

  1. Koka ris (extratid 20 minuter).
  2. Fyllning: Ansa och finhacka lök och svamp (eller använd konserverad svamp). Tärna kyckling.
  3. Mjukstek lök i panna med matolja utan att bränna.
  4. Tillsätt svamp och kycklinghacket och stek kycklingköttet tills vitt. Tillsätt ketchup och sojasås. Rör om och låt sjuda en liten stund.
  5. Blanda med kokt ris. Salta lätt och peppra. Låt allt bli varmt.
  6. Knäck ägg i en skål.  och rör samman vita med äggula med en gaffel eller visp.
  7. Omelett: Hetta upp en infettad stekpanna på medelvärme och stek omelett på vanligt sätt (se recept > Svensk omelett).
  8. Lägg fyllningen i mitten på omeletten, vik upp kanterna och stjälp försiktigt upp och ner på en tallrik. Forma till anrättningen med hushållspapper och händerna. Garnera med ketchup.

Standardreceptet är lagom till två portioner. Man kan också tillaga två separata portioner med halv mängd.

Kockens kommentar

Omurice är en västvärldsinfluerad rätt med ketchup som skapades i början av 1900-talet, men riset smaksätts också med sojasås som i filmen. Ibland ersätts riset med nudlar. Ingredienser kan för övrigt vara enligt egen smak, men kyckling är vanligt som i detta recept. Läs mer om omeletter > Så steks ris.

tillhörande recept

Svensk omelett

Fler recept inom Fyllda omeletter

Liknande recept som Omurice - japansk omelett med risfyllning