Hemlagade potatisbullar, potatiskaka

Foto: Felix

Hemlagade potatisbullar, potatiskaka

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Potatis

0.8 

kilo

Ägg

1.0 

styck

Smör el. margarin

2.0 

msk

Salt

 

 

 

Panering:

 

Ströbröd

0.5 

dl

el. vetemjöl

 

 

 

Tillval:

 

Mjölk el. grädde

 

 

Persilja finhackad

 

 

Gräslök finhackad

 

 

Muskot

 

 

Chilifrukt färsk

 

 

 

Kockskolan:

 

Så pannsteks rotfrukter >

 

 

Så råsteks potatis >

 

 

Potatisbullar färdiga

 

 

Så används restmat >

 

 

Om potatispannkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 160

Kcal / portion: 228

GBR (GI) / port: 14

Recept: 913 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 5%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 143 gram)

Ingredienser

Visa:

Potatis 0.8 kilo 59%

Ägg 1.0 styck 7%

Smör el. margarin 2.0 msk 22%

Salt 0%

 

Panering:

Ströbröd 0.5 dl 12%

el. vetemjöl 0%

 

Tillval:

Mjölk el. grädde 0%

Persilja finhackad 0%

Gräslök finhackad 0%

Muskot 0%

Chilifrukt färsk 0%

 

Kockskolan:

Så pannsteks rotfrukter > Äts ej

Så råsteks potatis > Äts ej

Potatisbullar färdiga Äts ej

Så används restmat > Äts ej

Om potatispannkakor > Äts ej

Tillagning

Potatisbullar kan tillredas av överbliven potatis, potatismos eller råriven potatis.

  1. Av överbliven potatis: Potatisbullar är ett klassiskt sätt att använda överbliven kokt potatis eller potatismos. Man kan också göra plättar av resterna (se recept > Potatisplättar av kokt potatis...). Mosa potatisen och blanda med ägg, smör och smaksättare till lagom konsistens.
  2. Av nylagat potatismos: Koka, mosa eller pressa potatis. Låt svalna. Blanda sedan med ägg, smör och smaksättare till lagom fast konsistens för att forma bullar.
  3. Av rå potatis: Skala och grovriv potatis. Skölj inte. Pressa ut så mycket vätska som möjligt genom ett såll. Tillsätt eventuella andra ingredienser t.ex. hackad persilja. Ingen mjölk, inte heller ägg behövs. Salta inte förrän bullarna fått färg. Saltning av rå potatis ger matt grå ton.
  4. Tillaga: Forma runda eller avlånga 1 cm platta bullar. Tillsätt lite mjölk eller grädde om degen är för fast. Panera i ströbröd eller mjöl. Hetta upp smör/olja i panna på medelhög värme. Lägg i bullarna när smöret slutat fräsa och stek bullarna tills gyllenbruna och genomstekta, cirka 5 minuter per sida. Salta lätt.
  5. Servera bullarna nystekta till exempel med stekt fläsk och lingonsylt. 

Kockens kommentar

Mängden ägg och smör varierar i olika recept och man kan blanda lite som man vill för att få en smidig och fast deg. Har man gammal potatismos kan man till och med forma bullar utan övrig inbladning. Andra rotsaker kan också användas och andra ingredienser som till exempel getost kan blandas in i degen. Man kan smaksätta efter eget tycke. Muskot är klassiskt, men akta så att inte kryddan tar överhand. Läs mer > Så pannsteks rotfrukter. Det finns färdiga, djupfrysta potatisbullar att köpa i handeln. Se > Potatisbullar färdiga.

Alternativ

Potatisplättar

Fler recept inom Pannstekt potatis

Liknande recept som Hemlagade potatisbullar, potatiskaka