Currygryta på högrev med kokosmjölk

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Currygryta på högrev med kokosmjölk

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Högrev nöt benfri

800.0 

gram

Matolja till stekning

4.0 

msk

Gul lök

2.0 

styck

King solo vitlök

1.0 

styck

Chilifrukt röd

1.0 

styck

Madras curry

1.0 

msk

Krossade tomater

1.0 

burk

Kokosmjölk (-dryck)

8.0 

dl

Grönsaksbuljong }

4.0 

dl

el. vatten + konc. fond

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Basmatiris

3.0 

dl

 

Kockskolan:

 

Så lagas högrev >

 

 

Så deglaserar man >

 

 

Så lagas köttgrytor >

 

 

Om pot au feu >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 129

Kcal / portion: 1012

GBR (GI) / port: 7

Recept: 4050 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 6%

Fett: 8%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 784 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev nöt benfri 800.0 gram 27%

Matolja till stekning 4.0 msk 12%

Gul lök 2.0 styck 3%

King solo vitlök 1.0 styck 1%

Chilifrukt röd 1.0 styck 0%

Madras curry 1.0 msk 0%

Krossade tomater 1.0 burk 2%

Kokosmjölk (-dryck) 8.0 dl 33%

Grönsaksbuljong } 4.0 dl 0%

el. vatten + konc. fond 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Basmatiris 3.0 dl 21%

 

Kockskolan:

Så lagas högrev > Äts ej

Så deglaserar man > Äts ej

Så lagas köttgrytor > Äts ej

Om pot au feu > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim 30 min )

  1. Skär kött i kuber 4x4 centimeter. Skala och hacka lök. Strimla chili.
  2. Bryn köttet runtom i het panna med olja. Lägg i gryta.
  3. Fräs lök och vitlök i olja utan att bränna. Tillsätt curry. Fräs sakta i cirka 5 minuter. Lägg över i grytan. Deglasera (koka ur) pannan med lite buljong. Häll över i grytan.
  4. Gryta: Tillsätt tomater, kokosmjölk och buljong. Koka upp. Sjud sakta under lock på svag värme i 2-3 timmar beroende på hur mört kött som används. Kontrollera att köttet täcks av vätska under koktiden.
  5. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  6. När köttet känns mjukt tar du av locket. Höj temperaturen lite. Koka i 5-10 minuter så att det försvinner vätska och cocosmjölken börjar ”spricka”. Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Var ute i god tid så att maten är klar i tid. Det gör inget att vara färdig för tidigt, grytan kan värmas på.

Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.

Fler recept inom Nöt-, ox- och köttgryta

Liknande recept som Currygryta på högrev med kokosmjölk