Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)

Lägg till ingredienser

Antal bitar (12/tårta): 12

Rundkornigt ris

1.0 

dl

Vatten

2.0 

dl

Salt

1.0 

krm

Mjölk

5.0 

dl

 

Sötmandelkärna

1.5 

dl

Ägg

2.0 

styck

Mjölk

3.5 

dl

Grädde

1.5 

dl

Vetemjöl

1.0 

msk

Saffran

0.5 

gram

Matfett till ugnsform

 

 

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

3.0 

dl

Sylt

 

 

Form rymmande >

1.5 

liter

 

Kockskolan:

 

Landskapsrätter >

 

 

Om ris >

 

 

Blåhallon, salmbär

 

 

Om pannkakor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 186

Kcal / portion: 259

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3108 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 15%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 139 gram)

Ingredienser

Visa:

Rundkornigt ris 1.0 dl 9%

Vatten 2.0 dl 0%

Salt 1.0 krm 0%

Mjölk 5.0 dl 10%

 

Sötmandelkärna 1.5 dl 16%

Ägg 2.0 styck 4%

Mjölk 3.5 dl 7%

Grädde 1.5 dl 17%

Vetemjöl 1.0 msk 1%

Saffran 0.5 gram 0%

Matfett till ugnsform 0%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 3.0 dl 35%

Sylt 0%

Form rymmande > 1.5 liter %

 

Kockskolan:

Landskapsrätter > Äts ej

Om ris > Äts ej

Blåhallon, salmbär 0%

Om pannkakor > Äts ej

Tillagning (1 tim 15 min )

  1. Koka grötris: Koka ris i lättsaltat vatten cirka 10 minuter under lock.
  2. Tillsätt mjölk och låt gröten sjuda på mycket svag värme under lock i cirka 45 minuter (passa så att mjölken inte kokar över). Låt gröten svalna något.
  3. Skålla mandel (koka 1-2 minuter). Låt svalna något. Pressa ut mandeln ur sitt skal. Finhacka.
  4. Pannkaka: Sätt ugnen på 200°C.
  5. Smörj en ugnssäker form med hög kant. 
  6. Vispa ihop mjölk, grädde och ägg.
    Blanda detta med gröt, mandel, vetemjöl och saffran. Häll smeten i formen.
  7. Grädda saffranspannkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.
  8. Servera med vispad grädde.

Kockens kommentar

Saffranspannkaka är en gotländsk specialitet. Det är en "rispannkaka" (läs mer > Om pannkakor). Serveras enligt traditionen med sylt av "salmbär" (blåhallon), som är släkt med björnbär och hallon. Blåhallon växer vilt främst i Skåne och på Gotland (läs mer > Blåhallon). Saffranpannkaka är utsedd av ICA Buffé till Gotlands landskapsrätt (läs mer > Landskapsrätter).

Fler recept inom Finpajer

Liknande recept som Gotländsk saffranspannkaka (efterrätt)