Lägg till ingredienser

Antal bitar (10/tårta): 10

Vetemjöl

3.0 

dl

Smör el. margarin

150.0 

gram

Vatten

2.0 

msk

 

Fyllning:

 

Mandelmassa färdig

130.0 

gram

Vaniljkräm färdig

1.5 

dl

Äpple syrligt

3.0 

st stora

t.ex. Alice

 

 

 

Tillbehör:

 

Bakplåtspapper

 

 

Kanel mald

 

 

 

Tillval:

 

Gelatinblad

2.0 

styck

Äppeljuice

2.0 

dl

Russin

 

 

 

Kockskolan:

 

Om tårtor >

 

 

Glasering bakverk >

 

 

Om nappering >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 239

Kcal / portion: 291

GBR (GI) / port: 3

Recept: 2909 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 13%

Kolhydrater: 26%

Fibrer: 2%

(Tillagad portion: 122 gram)

Ingredienser

Visa:

Vetemjöl 3.0 dl 22%

Smör el. margarin 150.0 gram 38%

Vatten 2.0 msk 0%

 

Fyllning:

Mandelmassa färdig 130.0 gram 21%

Vaniljkräm färdig 1.5 dl 11%

Äpple syrligt 3.0 st stora 6%

t.ex. Alice 0%

 

Tillbehör:

Bakplåtspapper Äts ej

Kanel mald 0%

 

Tillval:

Gelatinblad 2.0 styck 0%

Äppeljuice 2.0 dl 3%

Russin 0%

 

Kockskolan:

Om tårtor > Äts ej

Glasering bakverk > Äts ej

Om nappering > Äts ej

Tillagning (1 tim 30 min )

  1. Pajdeg: Blanda med fingrarna mjöl, matfett och vatten i en bunke eller på bakbord. Knåda till en fin deg. (Eller blanda i en matberedare).
  2. Lägg degen, inlindad i plastfolie eller i en plastpåse, i kylskåpet i minst 30 minuter.
  3. Kavla ut pajdegen till en rund platta cirka 3 dm bred, på bakplåtspapper. Anpassa till lämpligt uppläggningsfat. Lägg den på en ugnsplåt. Ställ den gärna kallt.
  4. Sätt ugnen på 200ºC.
  5. Fyllning: Tillred vaniljkräm (om ej klar). Låt svalna. Riv mandelmassa. Blanda eller mixa massa med kräm. Skala och kärna ur äpplen. Skär äpplena i smala klyftor.
  6. Ta fram pajdegensplattan och bred på vaniljkräm. Lägg på äppelskivorna i ringar. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter tills botten och äpplena har fått fin färg. Strö över lite mald kanel. Låt svalna. Servera gärna med vispad grädde eller med vaniljsås.
  7. Tillval gelatinöverdrag: Lägg gelatinblad i vatten några minuter. Värm äppejuice. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i juicen. Låt dem smälta och låt gelén börja stelna. Strö russin över tårtan och häll över såsen. Ställ tårtan i kylskåpet så att gelatinet stelnar. Gelatinet ger ett skyddande lager som gör att tårtan kan sparas längre tid utan att äpplena blir torra. Läs mer > Glasering bakverk.

Kockens kommentar

Skär äppelklyftorna lite snett så att den ena kanten är tjockare än den andra. Då blir det lättare att få till jämna ringar. Det bör vara en syrlig äppelsort som ger lite smakkaraktär till tårtan och som inte blir oxiderar (blir brunt) så snabbt när man skivat den. En bra äppelsort är till exempel Alice. Klicka på ingrediensen för mer information.

Nappering innebär att täcka en maträtt med sås eller gelé. Läs mer > Om nappering

Tillhörande recept

Hemlagad vaniljkräm

Fler recept inom Mousse-, frukt-, nöttårtor

Liknande recept som Äppelflarnstårta