Lägg till ingredienser

Färdig sås dl: 2

Whisky

1.0 

dl

Vattenreduktion

-0.5 

dl

Grädde

2.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

1.5 

msk

Matlagningsmjöl

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Kockskolan:

 

Om ljusa såser >

 

 

Om vin- och spritsåser >

 

 

Sås till ljust kött, fågel>

 

 

Sås till nöt, vilt, inälvor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 381

Kcal / portion: 479

GBR (GI) / port: 0

Recept: 959 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 31%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 126 gram)

Ingredienser

Visa:

Whisky 1.0 dl 21%

Vattenreduktion -0.5 dl -0%

Grädde 2.0 dl 75%

Kalvfond koncentrerad 1.5 msk 4%

Matlagningsmjöl 0%

Salt och peppar 0%

 

Kockskolan:

Om ljusa såser > Äts ej

Om vin- och spritsåser > Äts ej

Sås till ljust kött, fågel> Äts ej

Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej

Tillagning (15 min )

  1. Häll whiskyn i en kastrull och låt koka på medellåg värme till vätskan har reducerats (kokat ner) till halva mängden.
  2. Häll i grädde och fond och låt såsen sjuda på lägsta värme i cirka 5 minuter. Önskas tjockare sås, tillsätt lite matlag­ningsmjöl och koka i ytterligare 3 minuter.
  3. Smaka av såsen med salt och peppar och späd ev. med lite steksky eller vatten.

Kockens kommentar

En lyxig sås med karaktär, avsedd för finare kötträtter. Finns steksky, andvänd den då gärna till smaksättning (ev. silad).

Passar till

Parmainlindad oxfilé

Strutsfilé

Zebrafilé

Bisonfilé

Fler recept inom Ljusa såser, veloutesåser

Liknande recept som Enkel whiskysås