Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Högrev/bog/oxbringa

600.0 

gram

Vatten till soppa

1.5 

liter

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Purjolök

0.5 

styck

Persilja

8.0 

kvistar

Vitpeppar hel

6.0 

korn

Salt

1.0 

tsk

 

Rödbeta

3.0 

st stora

Potatis

1.0 

styck

Rotselleri

50.0 

gram

Morot

1.0 

styck

Gul lök

1.0 

styck

Vitkål ansad

150.0 

gram

Smör till stekning

2.0 

msk

Vinäger

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Smetana }

2.0 

dl

el. crème fraîche

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas högrev >

 

 

Om soppor >

 

 

Så skummar man >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Kilkenny

Ljus medium ale
Pris: 15 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 78

Kcal / portion: 566

GBR (GI) / port: 1

Recept: 2263 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 5%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 728 gram)

Ingredienser

Visa:

Högrev/bog/oxbringa 600.0 gram 36%

Vatten till soppa 1.5 liter 0%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Purjolök 0.5 styck 1%

Persilja 8.0 kvistar 0%

Vitpeppar hel 6.0 korn 0%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Rödbeta 3.0 st stora 9%

Potatis 1.0 styck 3%

Rotselleri 50.0 gram 1%

Morot 1.0 styck 2%

Gul lök 1.0 styck 2%

Vitkål ansad 150.0 gram 2%

Smör till stekning 2.0 msk 8%

Vinäger 1.0 msk 0%

 

Tillbehör:

Smetana } 2.0 dl 34%

el. crème fraîche 0%

 

Kockskolan:

Så lagas högrev > Äts ej

Om soppor > Äts ej

Så skummar man > Äts ej

Tillagning (30 min + 2 tim )

  1. Skumma av: Ansa köttbiten och lägg i gryta. Koka upp och skumma av.
  2. Gryta: Skala vitlök och skiva porjo. Tillsätt detta med salt, peppar och persiljestjälkar i grytan. Låt allt sjuda under lock i cirka 2 timmar. 
  3. Skala rödbetor, potatis, rotselleri, morot och lök. Strimla/skiva/tärna detta och vitkål. Spar 1/3-del av betorna. Fräs resten i en kastrull med smör på medelhög värme i 5-10 minuter.
  4. Buljong: Ta ur köttet ur grytan och packa in det i folie. Sila buljongen och häll det över rödbets­fräset. Låt småkoka tills mjukt, cirka 15 minuter.
  5. Skär köttet i mindre bitar. Lägg tillbaka i grytan. Tillsätt rödbetsfräset och resten av rödbetorna . Smaka av med vinäger och kryddor. Sjud på låg värme i 5-10 minuter.
  6. Servera: Lägg upp. Hacka persilja och strö över.

Kockens kommentar

Borsjtj lagas på många sätt. Den gemensamma nämnaren är rödbetor. Grönsaker och rotfrukter kan i övrigt vara nästan vad som helst. Ofta utesluts kött, även om detta ingår i originalet liksom smetana. Borsjtj har sitt ursprung från Ukraina (borsch), men ät klassisk i flera andra Östeuropeiska länder som Ryssland (Borsjtj), Polen (barszcz) och Rumänien (bors). Läs mer > Om soppor.

Fler recept inom Köttsoppa

Liknande recept som Borsch/borsjtj - ukrainsk/rysk rödbetssoppa